Menü

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Sokan nem tudják mi a különbség az ételallergia és ételintollerancia között. Ne aggódjon a kedves olvasó, nem az Önök híbája! Valóban van olyan tényező, ami miatt hajlamosak vagyunk keverni a kettőt, vagy nehezen elhatárolni. Nézzük akkor mi is a különbség és mi az, ami miatt nem világos a két fogalom elhatárolása.

Az ételallergia az immunrendszer működési zavara miatt létrejövő állapot. Csakúgy, mint az egyéb allergiák esetében, gyorsan kialakuló reakcióról van szó, ami gyakorta csalánkiütéssel, az érintett terület bedagadásával jár. A gyorsan kialakuló állapot már az allergizáló étel első falatja után elindulhat az arc és a torok bedagadásával,(fulladás veszély!) légzési nehézséggel, szédüléssel, hányingerrel, súlyos esetben anafilaxiás sokkal. A leggyakoribb allergének: tej, tojás, szója, dió- mogyorófélék, zeller hal, rák. Az allergének általában fehérje természetű anyagok, ezért például az intoleranciát is okozó tej esetében allergiában a laktózmentes tej sem fogyasztható, teljes tejmentességre van szükség.

Az ételintolerancia kialakulása az emésztőrendszerhez kapcsolódik. Tünetei sem olyan gyorsan kialakulók és súlyosak, mint az allergiának, azonkívül sokszor nem is jellegzetesek, sok betegség képében manifesztálódhatnak. Tipikus esetben órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, formájában, de előfordulhatnak bőrtünetek és fejfájás is, sőt régóta fennálló ízületi fájdalmak hátterében is állhat ételintolerancia. A reakció függ az elfogyasztott mennyiségtől is, a „nyomokban tartalmazhat” megjelölésű élelmiszer sok ételintoleranciával küzdő embernél még nem okoz tünetet. Ellentétben az allergiával, aminek tüneteit a legkisebb mennyiség is kiváltja. A leggyakoribb ételintoleranciák közé tartozik a laktóz-intolerancia, vagy laktóz- érzékenység (ha valaki a tejcukor lebontására képtelen), a gluténérzékenység (régi nevén lisztérzékenység), de a gyümölcscukor lebontásának képtelensége is, ami a fruktóz-intolerancia is.

A két fogalom összemosódása valószínűleg abból ered, hogy az élelmiszereken az allergiát és intoleranciát okozó anyagokat is allergén információ néven említik. Ha diagnózist kapunk figyeljünk a pontos névre, hogy allergiáról, vagy intoleranciáról van-e szó, és a diétás ajánlásokat annak megfelelően tartsuk be.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje és a Tűzoltók Világnapja

A hagyományoknak megfelelően évtizedek óta Szent Flórián halálának napján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját. Hazánkban is több helyen találunk Szent Flórián szobrot.

Sikeres emberek szokásai

A sikeres emberek szokásai gyakran hasonlók bizonyos dolgokban, még akkor is, ha különböző területeken értek el sikert. Ezek a szokások nem garantálják az eredményeket, de nagymértékben hozzájárulhatnak az érvényesüléshez. Íme néhány gyakori szokás, amit sok sikeres ember gyakorol!

Rucking, egy hátizsákos fitnesztrend

A rucking nem csupán egy újabb fitnesz őrület, hanem egy hatékony és izgalmas edzésforma is. Mi is pontosan a rucking, és miért érdemes kipróbálni?

Miért vegyük rá magunkat a hideg vizes tusolásra?

A hideg vizes tusolás egyre népszerűbbé válik, mivel számos egészségügyi és mentális előnyt kínál. Bár elsőre talán megterhelőnek tűnhet, a hideg víz jótékony hatásai hosszú távon komoly változásokhoz vezethetnek.

Fokozatosság a siker kulcsa

Kisütött a nap, jobb az idő és a legtöbb embernek megjön a kedve ahhoz, hogy sportoljon, esetleg visszatérjen az edzéshez, amit magára hagyott a téli időszak során. Sokaknak a motiváció erre az, hogy a nyári szezonra jól nézzenek ki, azonban még ilyen esetekben is fontos a mértékletesség.