Menü

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, ha azt keressük, melyik az, az édesítő, amelyiket nyugodtan adhatunk a babáknak, kisgyerekeknek, bizony könnyen tanácstalanná válhatunk. Lehet van más megoldás is, valami természetesebb?

Korábban már írtam arról, hogy mennyire túlcukrozzuk az ételeinket, illetve, hogy ennek elkerülésére milyen alternatívák léteznek a szülők számára a babák ételeinek édesítésére. Szó volt a babák itatásáról és arról, hogyan használhatunk nyers gyümölcsöket egy finomság édesebbé tételére. A cikket eléri itt. Ma folytatom ezt a témát és az aszalványok, cukormentes lekvárok helyes használatához adok még tippet!

A jelenlegi hazai élelmiszer-jogszabályok csak felnőtteknek szánt élelmiszerekben engedélyezik az édesítőszerek használatát, gyermekeknek nem, ennek ellenére klinikai kutatások semmilyen mellékhatást nem mutattak ki egy éves gyermekeknél sem. Én azonban azt gondolom, a babák és kisgyermekek étrendjében, a kezdeti hozzátáplálási időszakban semmi szükség sincs pluszban édesítésre! Ekkor a gyermekekkel a natúr, természetes ízeket kell megismertetni, ezekkel legjobb elkészíteni az egészséges menüt.

Ha mindenképp édesítést igényel egy adott étel, akkor egy éves kor felett a mézet ajánlom. A méz egy csodálatos anyag, érdemes használni, ha édes ízre vágyunk, mert összetevői szervezetünknek nagyon jótékonyak. Kisgyermekeknek azonban egyéves kor alatt nem ajánlatos adni, mert tartalmazhat kórokozót és allergizálhat is.

Édesítésnél személyes tapasztalatom és véleményem szerint érdemes kihasználni a gyümölcsök, természetes (cukor nélküli) házi lekvárok édes ízét, ezek felhasználásával is készíthetünk remek desszerteket. Jómagam gyakran édesítek hozzáadott cukor nélküli szilvalekvárommal, vagy egy pépesített banánnal.

Az aszalt gyümölcsök édesítő ereje is elég egy desszert ízesítéséhez. Ám az aszalványok önmagukban is elég magas cukortartalmú gyümölcsök, így válasszuk belőle a hozzáadott cukor nélküli változatokat!

Hogyan használjunk természetes édesítésre gyümölcsöket? Íme néhány ötlet! Áztassunk be kevés vízbe néhány órára aszalt gyümölcsöt,majd pépesítsük botmixerrel. Az így kapott masszát pedig használjuk bátran sütemény, puding, desszertkrémek vagy kása készítésekor.

Ha géppel felaprítjuk és darált dióval vagy mandulával, vagy kevés zabkorpával összegyúrjuk, úgy ízletes házi bonbonokat, golyókat készíthetünk, finom nyers desszert!

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Nincs is ezzel semmi probléma, egészen addig, amíg nem szokunk rá a cukorra, a cukrozott dolgokra, mesterséges édesítőszerekre. Mindenképp javaslom, hogy keressünk a cukor helyett más alternatívát, használjunk természetes ízeket, s forduljunk inkább a természetből fakadóan édes ízű nyersanyagokhoz!

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Tanácsok a hatékony tanulás érdekében

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Készíts szappant otthon!

A helyes bőrápolás egyik alapszabálya, hogy tisztában legyünk mit használunk pontosan. A drogériákban vásárolt szappanok, tusfürdők és mindenféle hasonló termékek azonban tele vannak olyan kémiai vegyületekkel, amik nem tesznek jót a bőr egészségének

Hogyan érjük el, hogy a gyermek zöldséget és gyümölcsöt egyen?

A fenti kérdés a mai napon jutott eszembe. A munkahelyen megkérdezte az egyik kolléganő, kérek-e sült tököt. Beugrottak gyerekkori emlékeim, amikor semmi mást nem utaltam jobban, mint éppen a sült tököt. De aztán nem csak a kalandvágy ébredt fel bennem, hanem arra is gondoltam, érdemes talán megkóstolni, mert sok mindennel voltam így kisgyerekként, hogy egyszerűen rá se tudtam nézni, már az illatától is rosszul voltam, később mégis egészen megkedveltem. Ilyen volt például a karfiol vagy az ahhoz nagyon hasonló karalábé. Végül nagyon ízlett a sült tök is. Ezek után azon kezdtem el gondolkodni, vajon mennyire volt nehéz rávenni akár óvodás koromban a zöldségre és a gyümölcsre. A gyerek pedig gyerek marad, akármikor is születik, így örök a kérdés: hogyan szoktathatjuk rá csemetéinket az egészséges táplálkozásra?

A változatos étrend előnyei

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekeknek, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre tudjanak törni. Ez alatt a fizikai megjelenésüket, a jó közérzetüket, az iskolai sikereiket, illetve az általános hangulatukat értjük.