Menü

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. A fakanalakkal kardoznak, amíg főzünk; vagy a fél gyerekszobát a konyhaasztalra pakolják, hogy mellettünk játszhassanak. Ha pedig még segíteni is szeretnének, pláne borítékolható a káosz. Hogy ez ne legyen így, mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket. Érdemes megmutatni nekik a fűszereinket, hogy megtapinthassák, megszagolhassák őket.

A konyhában rengeteg számukra érdekes tevékenység zajlik, felnőtt jelenléte mellett azonban apró kezecskéik nagyon ügyes főzési mozzanatokra képesek, hagyjuk őket kibontakozni!

Nagyon egyszerű és ötletes dolog olyan recepteket kitalálni, melyhez kisgyerekeink is ügyesen segédkezhetnek. Ilyen például bármelyik egyszerűbb muffin recept, vagy kókuszgolyó, puding, esetleg pohárkrémek.

A muffin nagyon kedvelt és egyszerű sütemény, nem maszatolós-krémes és könnyű elkészíteni.Persze mindenképp csokisat, mint a "Szirénázó Szupercsapat" című mesében és természetesen csupa egészséges alapanyagokból, lehetőleg finomított cukor nélkül. Ehhez a muffin recepthez 20 dkg zabliszt vagy zabkorpa esetleg apró szemű zabpehely kell; 1/2 csomag sütőpor; 1 teáskanál szódabikarbóna; 1 dl tej/ növényi tej, 1 evőkanál fahéj, 100 grammnak megfelelő természetes édesítőszer (nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit); 1-2 tojás, csipet só, 1 dl kókuszolaj vagy vaj, 1 tábla magas kakaótartalmú csokoládé vagy diétás tejcsokoládé; 2 evőkanál natúr kakaópor.

Összekeverjük külön a száraz (liszt, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor), majd külön a nedves anyagokat (tej, tojás, olaj, édesítő, csipet só) és végül a nedveset hozzáöntjük a szárazakhoz, majd hozzákeverjük a tábla csokoládét. Kókuszzsírral kikent muffin formákba, vagy papír kapszlikkal kirakott formákba netán szilikonformába tesszük. Nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A gyerekek ügyesen keverik a hozzávalókat, kanalazzák formában a masszát, vagy díszítik a muffinok tetejét.

Nagyon népszerű édesség és igazi mutatvány a kókuszgolyó elkészítése. Ehhez zabpehely vagy zabkorpa szükséges; kókuszreszelék; rumaroma; zsírszegény,natúr, cukormentes kakaópor; édesítő; darált dió vagy mandula netán zsírtalanított mandulaliszt, vagy kókuszliszt. Pici szilvalekvárral, meggylekvárral vagy tejjel, kókusztejjel lehet lazítani rajta. Gyúrható masszát kell kapnunk, melyből golyókat formázunk, közepébe meggyet, mandulát, mogyorót is tehetünk, majd kókuszreszelékbe/zabpehelybe/zabkorpába forgatjuk. A gyerekek szeretik gyúrni a tésztát, golyót formázni, kókuszba forgatni, mindezt persze lehetőleg minél maszatosabban.

Ha nem feltétlen édességet szeretnék közösen elkészíteni, süssünk paradicsomos, sajtos cukkini karikákat! Cukkinit (vagy padlizsánt) alaposan megmossuk, fél centis karikákra vágunk és betesszük a sütőbe, elősütjük. Amíg sül, felkarikázzuk a paradicsomot, előkeressük és megnézegetjük-megszagoljuk együtt a fűszereket (ehhez az ételhez jól illik az olaszos ízvilág), szeletelünk sajtot, sonkát és a megpirult cukkinire tesszük, majd visszatoljuk a sütőbe. A sajt a legvégén kerüljön rá, pirulásig sütjük.

A közös sütés-főzéssel a kicsik az egészséges életmód alapjait is elsajátíthatják, megismerhetik a fűszereket, alapanyagokat. Kóstolhatnak, arról nem is beszélve, hogy minden gyerkőc szívesebben eszi meg, amit maga "kutyulhatott" össze. Vezessük be a kicsiket-nagyokat a konyha kalandos világába, nagyon fogják élvezni!

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?