Érdekességek a rozmaringról
- Dátum: 2018.02.01., 20:59
- betegség, betegségek, egészség, fűszer, gyógymód, gyógynövény, hagyományok, illóolaj, növény, tea, vrozmaring
A mindennapjaink során, legtöbbet a konyhában találkozunk a rozmaringgal. Először a húsok tartósítására használták. Mára ez csak annyiban változott, hogy húsok fűszerezése tartjuk a konyhában. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig, minden hús típushoz érdemes használni. A raguk mellet az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de használjuk levesek, főzelékek, saláták ízesítéséhez. Tea, illetve illóolaj is készíthető belőle.
Ha a növény jótékony hatása után kutatunk, elkerülhetetlen, hogy ne ütköznénk bele Shakespeare Hamletjébe, ahol Ofélia e szavakat használta: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe.” Shakespeare már rávilágított a rozmaring erejére. Hiszen serkenti és javítja a memóriát. Ezt a tudomány hivatalosan be is bizonyította. A rozmaringot az emlékezés és a hűség növényének tekintik.
Rövid történeti ismertető
Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény. Mediterrán tájakon honos, de nálunk is megterem cserépben, vagy akár kis kertekben. Népies neve az antosfű, de a latin nevéből adódóan tenger harmatjának is nevezik.
Az ókor óta megbecsült növény, de a XVI-XVII. században vált híressé, mint gyógynövény. A rozmaring emlékezetre való hatását a XVI. században egy angol botanikus Henry Lyte, Niewe Herball című művében írja le. Sőt konkrét receptet is ad az olvasó kezébe, miszerint a virágokat cukorral rétegezve kell tartósítani, majd ezt követően naponta egy kanállal fogyasztani.
Az egyiptomiak az ételeiket ízesítették a növénnyel, de a múmia mellé is helyeztek rozmaring ágakat, hogy a túlvilágon is segítse az illetőt. Később a görögök és a rómaiak is előszeretettel használták. Görögországban a tudósok és a diákok rozmaringágakat viseltek a hajukba, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Másik értelmében használva a gyászolók rozmaring ágat dobtak a sírba az emlékezés szimbólumaként.
A középkorban már a szerzetesek is termesztették, de már, mint hivatalos gyógynövény. A magyarság körében is népszerű volt a rozmaringos-motívum. A szűz menyasszonyt jelképezte. Az ara csokrába, a lányok ruhájára, a vőfély borosedényét is rozmaringgal díszítették. A Magyar Királyné vizének is nevezték, mert alkoholos kivonata mind gyógyszerként, mint parfümként használható volt. A legenda szerint Erzsébet magyar királyné parancsára készült, de a pontos összetevők, a híres recept, az idő elteltével homályosodni kezdett, így az eredeti formáját nem ismerhetjük pontosan.
Jótékony hatásai
Számos problémára használták az idők folyamán. De most nézzünk meg egy két példát, mire is tudjuk mi hasznosítani. Erősíti az immunrendszer, illetve javítja a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Több évszázada használják a rozmaringot emésztési zavarok kezelésére, puffadásra, vagy akár székrekedés esetén. Javítja a memóriát, illetve a szemünk egészségét is megóvhatjuk vele.
Igazán sokfelhasználású növényről beszélhetünk, hiszen mind magunkat, mind lelkünket is gyógyíthatjuk vele. Párnánk alá rakva a tudatunkat, memóriánkat javíthatjuk; a rossz álmokat elűzhetjük; gyógynövényként pedig betegségeinket előzhetjük meg, vagy akár kezelhetjük.
/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/
Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.