Menü

Mit jelent az, hogy egy termék ”bio”/”organikus”?

„Bio” minősítést Európában az a termék kaphat, amely alapanyagainak termesztése során nem használtak mesterséges peszticideket (permetszereket) és műtrágyát. Az állatokat csak természetes anyagból készült táppal etették és növekedési hormont, vagy egyéb növekedést serkentő, hozamfokozó anyagot nem kaptak. Az állatállomány ökológiai gazdaságban növekedett, ahol megfelelő életterületet biztosítanak számukra, ezért a bio-gazdaságokban az állatok összlétszáma annak megfelelően korlátozott, hogy megfelelő életkörülményeket biztosíthasson az állatoknak. Figyelnek továbbá arra, hogy a termőföld trágyával való szennyezése, a paták által fellazított földterület is a lehető legkisebb legyen.

Bio termékeknél tilos a génmódosítás! A termékekben a véletlenszerűen előforduló GMO-k maximum 0,9 %-ban fordulhatnak elő. A GMO az angol Genetically Modified Organism (genetikailag módosított élőlény) szóösszetétel rövidítése. Amennyiben többkomponensű termékről van szó, a készítmény összetevőinek legalább 95%-a meg kell, hogy feleljen a „bio” kritériumoknak. A termék előállítójának az ország minősítő szervezetétől kell igazolást kapnia a termékre vonatkozóan, és csak a rendszeres ellenőrzések betartása mellett hosszabbítható a bio minősítés. A vadállomány vadászatából, vagy halászatából származó alapanyagok nem minősíthetőek bio-nak.

Európában nagyvonalakban ezeknek kritériumoknak kell megfelelniük a „bio” termékeknek. Az organikus szóhasználat inkább az USA-ban elterjedt ugyanerrea termékkörre, tehát, ahogy mi bio élelmiszerről, addig ők organicfood-ról beszélnek. Bár, mint oly sok mindenben az USA hatóságai némiképp engedékenyebbek és például minimális mennyiségű meszticid használatát engedélyezik, ezért nem tökéletesen azonos a két fogalom. Sajnos a gyakorlatban azt látjuk, hogy bár minimálisan, de a „bio” termelők is használnak peszticidet az európai országokban is. Nincs ugyan minősítő címkéje, de a legéletszerűbb, az ún. integrált növénytermesztés, melyben a lehető legtermészetesebb, legkevesebb permetszert használják olyan természetes védekezési eljárásokkal kombinálva, mint a termőterület különböző fákkal való körülkerítése.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes a biotermékeket keresnünk, hiszen termesztése és készítése során nem használnak mesterséges anyagokat, melyek a termékben felszaporodva esetleg károsíthatják egészségünket. Hiba lenne ugyanakkor azt gondolni, hogy minden, ami bio, az egészséges is. Ha például nem tartjuk egészségesnek a tehéntejet, akkor hiába lesz bio, az csupán azt jelenti, hogy tisztább forrásból származik. Azonban lehet egészséges, egy nem bio minősítésű termék is.

Most már mindenki tudja, hogy mit takar a bio/organikus kifejezés, és belátása szerint dönthet, hogy mennyire fontos neki a vegyszermentes termesztés, illetve az egészséges állattartás (utóbbi nem csak egészségügyi , hanem állatbaráti szempontból is megfontolandó) .

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.