Menü

Vigyázz a hajadra fésülködés közben is!

Vannak, akiknek a fésülködés kész szertartás, másoknak pár másodperc az egész. Viszont a fésű mindenkinél a hajápolás legfontosabb kelléke, hiszen több százezerszer szántjuk vele a hajunkat életünk során. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fésűt használunk. Vagy hajkefét inkább?

A kérdés nem véletlen. Sokan sajnos nem tesznek különbséget a fésűk és a kefék használata között, pedig egészen más alkalommal és más céllal kell őket használni. A legnagyobb különbség a haj- és körkefék, valamint a fésűk között van. Előbbieket főként hajszárításkor, utóbbiakat inkább bontásra, frizurakészítésre használhatjuk – mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

A fésűknek három fő típusa van: a ritka fogú, a sűrű fogú, valamint a stíl fésű. Ezekkel otthon a hajszárítástól a frizurakészítésen át a reggeli készülődésig szinte mindent lebonyolíthatunk.

Mikor melyik típust válasszuk?

Lafferton Annamária szerint ritka fogú fésűt hajmosás előtt és után is használhatunk, ezzel tudjuk kibontani a kisebb-nagyobb gubancokat, összecsomósodott hajvégeket. Akkor is ezt a fésűt ajánlatos használnunk, ha az ápolás során szeretnénk alaposan felvinni, eloszlatni a balzsamot, pakolást. Ha csak nagy vonalakban igyekeznénk felfogni a frizurát, akkor is a ritka fogú fésű lesz segítségünkre.

A stíl fésű komolyabb frizura elkészítéséhez ideális, főleg tupírozáshoz, hajtincsek leválasztásához. A sűrű fogú fésű ugyancsak megfelel frizurakészítéshez, főleg ha szeretnénk simára fésülni a hajunkat. De a beállított tincsek rögzítéséhez, tupírozás után a fedőtincs kisimításához is ez az ideális.

A fésűválasztást hajtípusunk is befolyásolja: itt az a fő szabály, hogy minél vékonyabb szálú a hajunk, annál sűrűbb fogazatú fésűt érdemes használnunk.

Milyen anyagú fésűt válasszunk?

A hajkefék, körkefék méretei között jelentős lényegbeli különbségek vannak, ezzel szemben az otthoni fésűk fogai általában sztenderd mérettel bírnak. Annál fontosabb viszont, hogy milyen anyagból készültek, mert bár sem a rövid, sem a hosszú fogak nem lehetnének veszélyesek, a gyenge fésűk károsíthatják a szálakat, beletörhetnek a tincsekbe – figyelmeztet a szakértő.

Stíl fésű esetében választhatjuk a klasszikus műanyagot, de használatakor számítanunk kell annak elektrosztatikus feltöltődésére. Ebből kifolyólag a többi típusnál a műanyag nem ideális választás. A ritka és a sűrű fogú fésű esetében egyaránt érdemes karbon vagy csont anyagú eszközt vásárolnunk, azok ugyanis kellően masszívak ahhoz, hogy még a hosszú, gubancos hajba se törjenek bele.

Szabad nedvesen hajat fésülni?

A vizes haj valóban sérülékenyebb, megnyúlhat, megtörhet, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Gyakori tévhit, hogy nedvesen nem szabad a hajat kibontani, holott a göndör hajat például csak így szabad fésülni. Ugyanakkor mindig csak a balzsam használata után, lehetőleg a fésülést elősegítő, öblítést nem igénylő termékek használatát követően bontsuk ki a nedves hajat.

Fontos, hogy mindig alulról felfelé, minden tincset óvatosan lefogva haladjunk a bontással. Ha túl sok hajat fogunk össze, esetleg tépjük a szálakat türelmetlenségünkben, akkor könnyen kárt tehetünk a hajszálainkban. Nagyon lényeges tehát a körültekintő fésülködés, különösképpen, ha a hajunk egyébként is gyengébb, sérülékenyebb – tanácsolja Lafferton Annamária.

Mindennapos hajápolás

A haj kibontása után érdemes elővenni a hajhosszunkhoz, hajtípusunkhoz leginkább megfelelő haj- vagy körkefét, ugyanis fésűvel nem lehet szépen beszárítani a frizurát. De legyünk nagyon óvatosak, nehogy megégethessük a hajszálainkat.

A reggeli fésülködéshez ideális a fésű, de persze vannak, akik jobban kedvelik a párnás hajkeféket. A göndör hajat viszont csak és kizárólag nedvesen bontsuk ki ritka fogú fésűvel, és szárazon már egyáltalán ne fésüljük, mert tönkretesszük a frizurát.

A fésűk és kefék tisztítása

Lafferton Annamária felhívja a figyelmet arra, hogy a fésűket éppúgy fontos tisztán tartani, ahogy a sminkecseteket, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Nagyon fontos a rendszeres fertőtlenítés is, ha erőteljesen zsírosodik, vagy korpásodik a haj. Ilyenkor célszerű minden nap megtisztítani a fésűket, különben minden egyes fésülködés során újra és újra tönkretehetjük frizuránkat.

A fésűket, keféket lemoshatjuk samponnal, fertőtlenítőszerrel, de ügyeljünk nagyon az alapos öblítésre. Általában elegendő hetente egy alkalommal sort keríteni a tisztításra, de fontos, hogy hagyjunk időt a száradásra is, mert a nedvesen hagyott kefék könnyen bedohosodhatnak, rossz esetben penészesedhetnek.

A Lafferton Fodrászatról: www.lafferton.hu

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.