Menü

Büféreform, avagy viszlát lekváros táska!

Egy új szabályozás szerint az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékek ugyanis már nem árusíthatók. A döntéssel bevallom szimpatizálok, hiszen elég, ha belegondolok a friss statisztikákba, mely szerint ma már minden ötödik kisfiú és negyedik kislány túlsúllyal küzd.

A büféreformot én lájkolom. A döntés azt gondolom, már időszerű volt. Régóta figyelem az iskolai büfék kínálatát, azonkívül, hogy drága, valójában tápanyag nélküli cukros vackokat vásárolnak a fiatalok, s a legtöbb szülő talán nem is tudja, mit eszik a gyereke a tízóraira kapott zsebpénzéből. Még nem láttam olyan iskolabüfét, mely ne lenne tele édességekkel, kakaós csigával, gumicukorra, hamburgerrel, pizzával, csokoládékkal, nápolyival.

Az új döntéssel mindez változott. Nyugodtabb vagyok, ha a fiam tonhalkrémes szendvicset, görögsalátát vagy gyümölcsöt, olajos magvakat választhat a suliboltban, s tanárként szeretnék végre olyan diáksereggel találkozni reggelente a folyosón, akiknek a kezében nem péksütemény, energiaital, csokoládé és chips van, esetleg agyoncukrozott kávé illetve kóla az automatákból. A cukor és a koffein hatására nem meglepő, ha némelyik diáknak nehezére esik fegyelmezetten végigülni egy tanórát, iskolai koncentrálóképességét pedig nagyban befolyásolja, mit fogyasztott aznap.

Az iskolabüféknél azt gondolom nem a profitorientáltság a legfontosabb, hanem a minőség: a válogatott élelmiszerek, ellenőrzött alapanyagok, értékes tápanyagokkal bíró ételek, egészséges nassolnivalók, étel érzékeny vagy cukorbeteg fiatalok számára is elérhető finomságok. Bízzunk benne, hogy ezt eredményezi a jogszabályváltozás.

Mint tudjuk, nincs egészségtelen étel, csak rosszul megválasztott étrend, az iskolai büfében vásárolt túrórudi vagy lekváros táska nem "bűnös" étel, melyikőnk diákéletében ne játszott volna szerepet a kakaós csiga vagy egy üdítő, ám az iskolabüfé épp az a hely, melyet a diákok többsége naponta látogat, s ezek a mindennapi szokások alakítják ki a későbbiekben a táplálkozásukat, szokásrendszerüket, életmódjukat, kihatva a további életükre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!