Menü

Büféreform, avagy viszlát lekváros táska!

Egy új szabályozás szerint az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékek ugyanis már nem árusíthatók. A döntéssel bevallom szimpatizálok, hiszen elég, ha belegondolok a friss statisztikákba, mely szerint ma már minden ötödik kisfiú és negyedik kislány túlsúllyal küzd.

A büféreformot én lájkolom. A döntés azt gondolom, már időszerű volt. Régóta figyelem az iskolai büfék kínálatát, azonkívül, hogy drága, valójában tápanyag nélküli cukros vackokat vásárolnak a fiatalok, s a legtöbb szülő talán nem is tudja, mit eszik a gyereke a tízóraira kapott zsebpénzéből. Még nem láttam olyan iskolabüfét, mely ne lenne tele édességekkel, kakaós csigával, gumicukorra, hamburgerrel, pizzával, csokoládékkal, nápolyival.

Az új döntéssel mindez változott. Nyugodtabb vagyok, ha a fiam tonhalkrémes szendvicset, görögsalátát vagy gyümölcsöt, olajos magvakat választhat a suliboltban, s tanárként szeretnék végre olyan diáksereggel találkozni reggelente a folyosón, akiknek a kezében nem péksütemény, energiaital, csokoládé és chips van, esetleg agyoncukrozott kávé illetve kóla az automatákból. A cukor és a koffein hatására nem meglepő, ha némelyik diáknak nehezére esik fegyelmezetten végigülni egy tanórát, iskolai koncentrálóképességét pedig nagyban befolyásolja, mit fogyasztott aznap.

Az iskolabüféknél azt gondolom nem a profitorientáltság a legfontosabb, hanem a minőség: a válogatott élelmiszerek, ellenőrzött alapanyagok, értékes tápanyagokkal bíró ételek, egészséges nassolnivalók, étel érzékeny vagy cukorbeteg fiatalok számára is elérhető finomságok. Bízzunk benne, hogy ezt eredményezi a jogszabályváltozás.

Mint tudjuk, nincs egészségtelen étel, csak rosszul megválasztott étrend, az iskolai büfében vásárolt túrórudi vagy lekváros táska nem "bűnös" étel, melyikőnk diákéletében ne játszott volna szerepet a kakaós csiga vagy egy üdítő, ám az iskolabüfé épp az a hely, melyet a diákok többsége naponta látogat, s ezek a mindennapi szokások alakítják ki a későbbiekben a táplálkozásukat, szokásrendszerüket, életmódjukat, kihatva a további életükre.

A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.

Szükségünk van sportórára?

Aki szeretné nyomon követni a fizikai aktivitás legfontosabb paramétereit, hogy javíthassa teljesítményét és elérhesse sport- és testépítési céljait, annak egy sportóra megfelelő segítséget nyújt. Mire használjuk a sportórákat?

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Az örökké negatív testkép kamaszkorban

A serdülőkor egyik legfontosabb feladata az identitás alakítása, amelynek része nemcsak a jövőképpel való foglalkozás, de az önmagáról kialakított kép változása is. Intenzíven foglalkoztatja a kamaszokat, hogy kik ők, merre tartanak, milyen személyiségük van, és hogy, hogy néznek ki, azaz elég szépek-e, elég hasonlóak vagy éppen különbözőek a kortársaikhoz képest.

Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!