Menü

Ezért egyél almát!

Az alma az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. A kőkorszakból ismert gyümölcsöt a perzsák, a görögök, a kelták, rómaiak, és szinte egész Európa szentként tisztelte. Szimbolikus jelentésében a szerelem, a termékenység jelenik meg, a mitológiában a vénuszi lelkiség szelídsége kapcsolódik hozzá, a közismert bibliai megjelenése kapcsán pedig a tudás és a bűn szimbóluma is egyben. A különböző kultúrkörökben való megjelenése a megbecsülés jele, amit számos jótékony hatásainak köszönhet.

Rendszeres fogyasztása a szervezet folyamatos méregtelenítésének egyik legjobb eszköze. Szépség- és fogyókúrák kiváló összetevője, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett (egy közepes alma kb. 80-90 kcal), közepesen alacsony szénhidrát-tartalmú (egy közepes alma, kb 21 g. szénhidrátot tartalmaz), magas víztartalmú és antioxidánsokban, ásványi anyagokban is gazdag. Kémiai alkotórészei közé tartozik az energiát adó gyümölcscukor, az emészthetetlen ballasztanyag pektin, aminek vírus- és baktériumölő hatást is tulajdonítanak a rostoknál általánosságban ismert pozitív hatásain túl. C-vitamin tartalma jelentős, az áfonyáéval közel megegyező. Bioflavonoidokat, közvetlen a héj alatt magnéziumot, karotént és vasat is tartalmaz. Magas vitamin- és ásványianyag tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja.

Magas pektintartalma révén kiváló, mellékhatásmentes hasfogó (korábban még vérhas, tífusz esetén is almakúrát alkalmaztak), ezért a csecsemő-és gyermekgyógyászatban a finomra reszelt almát mai napig előszeretettel ajánlják hasmenés időszakában. Foszfor-, és almasav-tartalma jótékony hatással van az agyra, a vese-, és májműködésre, fokozza a kiválasztószervek működését. A vese, húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almalé-kúrát ajánlanak, melyben napi 3-4 dl friss almalevet kell meginni.

A statisztikák szerint évente fejenként 23 kg almát fogyasztunk.

Cikkünk következő részéből megtudhatod, hogy miként illeszd az étkezésedbe változatosan almát - tarts velünk!

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.