Menü

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik. Fontos, hogy az ételeink alapanyagát megbízható helyről vásároljuk, nézzük meg a csomagolást, s ellenőrizzük a termékek frissességét.

Aki diétázik, pontosan tudja, hogy elengedhetetlen elolvasni az adott élelmiszer összetevőit, beleértve minden apró betűs részt. A fittnek, diétásnak, egészségesnek kikiáltott joghurtok, szörpök, reggelizőpelyhek, kekszek és csokoládék, úgy mint a light majonéz vagy akár a különböző salátaöntetek sokszor tele vannak hozzáadott cukorral, adalékanyagokkal, vagy mesterséges, egészségtelen édesítőszerekkel.

Ha húsokat vásárolunk, különös tekintettel kell lenni a szavatosságra, mindig nézzük meg a lejárati dátumot, azokat a termékeket ne vegyük meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, vagy a csomagolása sérült.

A friss hal bőre kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek, alaposan nézzük meg, mielőtt megvásároljuk.

Tejtermékek vásárlásánál szintén alapvető fontosságú megnézni a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, a termék küllemét, diétában az adott tejtermék zsírtartalmát, hozzáadott cukortartalmát.

A tojás egyik leggyakoribb ételünk, ám mielőtt a kosarunkba kerül, feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot, ha közeli szavatosságú a termék, csak akkor vegyük meg, ha még aznap elkészítjük. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el a tojás. A frissesség ellenőrzésére kiváló trükk, ha vízbe tesszük, s amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk: ha "lötyög", akkor nem friss a tojás.

A vásárlás után a tárolásra is alaposan ügyelnünk kell.

A halak még hűtőben sem tárolhatók sokáig, ezért a halakat készítsük el mihamarabb vagy a megfelelő módon fagyasszuk le a felhasználásig.

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni. A szeletelt vagy megmosott zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert, de a fejes salátát is hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben, ha befőttes üvegekbe tesszük, amelyek aljába egy kis vizet öntünk.

A zöldségeket nem kell feltétlenül zárt helyen tárolnunk. Megfelelő szellőzéssel fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol eláll.

A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be, vagy megfelelően zárható edénybe tesszük.

Az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, tegyük hűtőbe, mégpedig lehetőleg lefedve, zárható dobozokban. A készétel hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Ez vonatkozik a felbontott konzervekre is.

A hűtőszekrényt tisztítása is elengedhetetlen! Hetente töröljük át a hűtőszekrényünket szódabikarbónás vagy ecetes vízzel.

A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Nem ajánlott túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha nagyon tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.

Fontos odafigyelni tehát a vásárlásra és a megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.

Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?