Menü

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik. Fontos, hogy az ételeink alapanyagát megbízható helyről vásároljuk, nézzük meg a csomagolást, s ellenőrizzük a termékek frissességét.

Aki diétázik, pontosan tudja, hogy elengedhetetlen elolvasni az adott élelmiszer összetevőit, beleértve minden apró betűs részt. A fittnek, diétásnak, egészségesnek kikiáltott joghurtok, szörpök, reggelizőpelyhek, kekszek és csokoládék, úgy mint a light majonéz vagy akár a különböző salátaöntetek sokszor tele vannak hozzáadott cukorral, adalékanyagokkal, vagy mesterséges, egészségtelen édesítőszerekkel.

Ha húsokat vásárolunk, különös tekintettel kell lenni a szavatosságra, mindig nézzük meg a lejárati dátumot, azokat a termékeket ne vegyük meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, vagy a csomagolása sérült.

A friss hal bőre kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek, alaposan nézzük meg, mielőtt megvásároljuk.

Tejtermékek vásárlásánál szintén alapvető fontosságú megnézni a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, a termék küllemét, diétában az adott tejtermék zsírtartalmát, hozzáadott cukortartalmát.

A tojás egyik leggyakoribb ételünk, ám mielőtt a kosarunkba kerül, feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot, ha közeli szavatosságú a termék, csak akkor vegyük meg, ha még aznap elkészítjük. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el a tojás. A frissesség ellenőrzésére kiváló trükk, ha vízbe tesszük, s amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk: ha "lötyög", akkor nem friss a tojás.

A vásárlás után a tárolásra is alaposan ügyelnünk kell.

A halak még hűtőben sem tárolhatók sokáig, ezért a halakat készítsük el mihamarabb vagy a megfelelő módon fagyasszuk le a felhasználásig.

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni. A szeletelt vagy megmosott zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert, de a fejes salátát is hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben, ha befőttes üvegekbe tesszük, amelyek aljába egy kis vizet öntünk.

A zöldségeket nem kell feltétlenül zárt helyen tárolnunk. Megfelelő szellőzéssel fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol eláll.

A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be, vagy megfelelően zárható edénybe tesszük.

Az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, tegyük hűtőbe, mégpedig lehetőleg lefedve, zárható dobozokban. A készétel hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Ez vonatkozik a felbontott konzervekre is.

A hűtőszekrényt tisztítása is elengedhetetlen! Hetente töröljük át a hűtőszekrényünket szódabikarbónás vagy ecetes vízzel.

A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Nem ajánlott túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha nagyon tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.

Fontos odafigyelni tehát a vásárlásra és a megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.

Szükségünk van sportórára?

Aki szeretné nyomon követni a fizikai aktivitás legfontosabb paramétereit, hogy javíthassa teljesítményét és elérhesse sport- és testépítési céljait, annak egy sportóra megfelelő segítséget nyújt. Mire használjuk a sportórákat?

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!

Hagyományos húsvét a modern világban

Mindenkinek kellemes húsvétolást kívánunk, családdal és barátokkal eltöltött programokat, élményeke, finom falatokat és jó időt a szabadtéri élményekhez! A húsvéti ünnep a megújulás és a hagyomány ünnepe.