Menü

Dolce Vita testközelből – egészség olasz módra

Dél-Olaszországban, Bari mellett, a „talján csizma sarkában” élek immáron 8 hónapja. Ez a vidék már nem a gazdagabb észak, s nem is a nagyon szegény Szicília, de a „dolce vita” itt is jelen van, Sőt. Ugyanúgy, ahogyan a szegénység, a szemét és az utcákon terjengő bűz is. Rántsuk le a leplet, hogyan is élik valójában „édes életüket” az olaszok errefelé.

Az azúrkék tengerparton és – az otthonihoz képest valahogy erősebben sugárzó – napsütésben nem hangzik túl nehéznek az élet, de az errefelé füstölgő hihetetlen sok autó, utcákon és sajnos a tengerparton is hemzsegő szemét némileg fanyarrá teszi ezt az édes ízt.

De vajon miért foglalnak el ma is magas helyet az olaszok a hosszú élettartam toplistáján Európában? Talán az alábbiak választ adhatnak erre.

Kézzel fogható tény, hogy minden sarkon van egy zöldség-gyümölcs kiskereskedés, ahol alapvetően szezonális növényeket kaphatunk. Nagyon fontos, hogy frissek és jó minőségűek legyenek! Az árak pedig alacsonyak.

Hasonlóan működnek a hentesek, sajtboltok, pékségek, kisboltok: errefelé a kistermelők, házi termékekkel kereskedő üzletek virágoznak, a nagyobb szupermarketek száma sokkal kevesebb, és azok is inkább város szélén találhatóak.

A szieszta: délután 1 órakor bezárnak a boltok, iskolák, éttermek és munkahelyek többsége és csak 5 órakor nyitnak ki este 9-ig. Tehát 4 óra hossznyi idejük van az olaszok többségének, hogy hazamenjenek, nyugodtan megebédeljenek a családdal, megigyanak egy jó kávét – vagy kettőt – és esetleg szunyókáljanak egy keveset, mielőtt visszamennek a munkába. S mint köztudott, a nyugodt, bőséges táplálkozás és délutáni 1-2 óra alvás jótékony hatással van az egészségre. Főleg egy kiadós dél-olasz ebéd után. Akár túl sokat kávézik, vagy dohányzik az illető sziesztázó olasz, akár nem. Mert itt bizony ez is előfordul. De ez is hozzátartozik a „dolce vita”-hoz.

A család az első!

S a közösségi élet. Ami hozzájárul a lelki egészséghez, a stresszmentesebb élethez. Errefelé az emberek nem rohannak, a munkát pedig nem malomkeréknek tekintik, ami felőrli őket.

A munkának megvan az helye és ideje, de számukra a magánélet és a család szent. Ahogyan a vallási ünnepségek is. A megszámlálhatatlan szentségekkel rendelkező országban ilyen eseményekkor megáll az élet, a közlekedés. Ugyanakkor az emberek ilyenkor a családdal és barátokkal vannak, elözönlik az utcákat, templomokat és tengerpartokat. Itt a vallási ünnepek hatalmas közösségi események, amik emberközeliek és áthatják a mindennapokat is.

Valamint érdekesség, hogy ha esküvő vagy keresztelő van a családban, ahol esetleg boltot, éttermet üzemeltetnek, egyszerűen – ha megtehetik, ha nem – nem nyitnak ki.

Az olaszok tudnak valamit, amit mi magyarok sajnos sokan nem: az egészségnek fontos kulcsa az, hogy együnk jókat, jó minőségű friss alapanyagokból, ne dolgozzunk sokat és hogy egyszerűen élvezzük az életet és annak minden napját!

Cikk és fotók: Gősi Gabriella, Ruvo di Puglia, Olaszország

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.