Menü

Barátunk a brokkoli

Sokan gondolják azt, hogy ősszel és télen nehezebb tartani a változatos étkezést és a kalóriaszegény étrendet. Pedig csak egy kis utánajárásra van csak szükség! Sokkal egyszerűbb mindig az évszakoknak megfelelő szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mindössze csipetnyi kreativitással pedig egyáltalán nem unalmas.

A brokkolik, ezek a kis mini fák híresek arról, hogy a gyerekek tányérjain érintetlenül maradnak a világ minden táján, pedig a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség és fontos része az egészséges táplálkozásnak.

Miért hasznos?

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, amely magába foglalja karfiolt, a fejes káposztát, a bimbós kelt és a karalábét is. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, timaint, riboflavint, niacint, kálciumot és vasat. Fontos szerepe van a rákmegelőzésben is.

A kellő mennyiségű nyersrost fogyasztásához remek választás a brokkoli, hiszen elkészíthetjük levesnek, köretnek és főételként egyaránt. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is nyugodt szívvel ehetik.

Immunerősítő hatása a hideg őszi napokon nagyon hasznos és krémlevesként elkészítve forró felüdülést jelenthet. Leginkább a virágot fogyasztjuk, pedig a szárát és leveleit sem érdemes kidobni, hiszen a leveleiben magasabb a vastartalom.

Számos tanulmány azt javasolja a brokkoli fogyasztását, hiszen csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát, miközben elősegíti a bőr és a haj egészségét.

A rák elleni küzdelem

Tanulmányok azt sugallják, hogy a szulforafán, egy kéntartalmú vegyület, amely a keresztesvirágú zöldségek kesernyés ízét adja, rákellenes hatóanyag. Segíti a szervezet küzdelmét a tűdő – és vastagbélrák ellen.

A kutatók azt találták, hogy a szulforafán gátolhatja a hiszton deacetiláz (HDAC) enzimet, amelyről ismert, hogy részt vesz a rákos sejtek progressziójában. A HDAC enzimek leállításának képessége a szulforafán tartalmú élelmiszerekkel a jövőben, potenciálisan nagy hatással lehet a rák kezelésére. A szulforafánt most tanulmányozzák, amely képes lehet arra, hogy a melanóma, a nyelőcső, a prosztata és a hasnyálmirigyrák által végzett kísérletekben, késleltesse vagy megakadályozza a rákot.

Egy másik fontos vitamin, amelyet a brokkoli tartalmaz, a folsav. Erről kimutatták, hogy csökkenti a mellrák kockázatát a nőknél. Az étkezési folsav (élelmiszerek) megfelelő bevitele ígéretes adatokat mutatott a vastagbél, a gyomor, a hasnyálmirigy és a méhnyakrák elleni védekezésben is. Bár a védelem mechanizmusa jelenleg ismeretlen, a kutatók úgy vélik, hogy a folát védő hatásainak köze van a DNS- és RNS-képződésben betöltött szerepéhez és a nem kívánt mutációk megelőzéséhez. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a folsav kiegészítőként fogyasztása azonos rákellenes hatással rendelkezik.

A csontok egészségének javítása

A rossz K-vitamin bevitellel a csontok stabilitása csökken és megnő a kockázata a könnyen törésnek. Csak egy csésze apróra vágott brokkoli biztosít 92 mikrogramm K-vitamint, ami több mint a napi szükséglet. Megfelelő mennyiségű K-vitamin napi fogyasztása javítja a csontok egészségét a kalcium felszívódásának javításával és a kalcium vizeletbe történő kiválasztásának csökkentésével.

A brokkoli szintén hozzájárul a napi kalciumszükséglethez, és 43 milligrammot tartalmaz egy pohárban.

Fiatalít

Az antioxidáns hatású C-vitamin természetes táplálékában fogyasztva (friss termékekben a kiegészítő forma helyett) segíthet a napsütés és a szennyezés által okozott bőrkárosodás leküzdésében, csökkenti a ráncokat és javítja az egész bőr textúráját.

Sokunknak jut eszébe a citrusfélékről a C-vitamin, de tudta-e, hogy a brokkoli 81 mg-ot tartalmaz egyetlen pohárban? Ez több, mint amire szüksége van egy egész nap alatt! A C-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kollagén kialakulásában, a bőr fő támogatási rendszerében. Az A-vitamin és az E-vitamin szintén fontos az egészséges bőrre nézve, a brokkoli mindkettőt biztosítja.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.