Menü

Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!

A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig a gomba számos fontos tápanyagot tartalmaz és része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a különféle zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra. Sok esetben a színtelen növényekből a tápanyag is hiányzik, de a fehér színű, ehető gombáknál ez ellentétesnek bizonyult.

Vizsgáljuk hát meg a gombák esetleges egészségügyi előnyeit, hogyan építhetjük be jobban a táplálékainkba a gombákat. De nem szabad elfelejteni, hogy a gombafogyasztás komoly egészségügyi kockázatot is jelent, hiszen nem minden kis tönkös a barátunk!

Miben segítenek?

A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása szorosan összefügg számos egészségügyi kockázatot jelentő tényező csökkentésével. Ez alól a gombák sem kivételek. Fogyasztásukkal csökkenthetjük az elhízást és az ezzel járó cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Támogatjuk továbbá az arcbőr és a haj egészségét.

Daganatos megbetegedések

Segít a rák megelőzésében a gombafogyasztás, hiszen antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok az anyagcsere-folyamatok során képződő szabadgyököket semlegesítik, amelyek jelenlétükkel a rák kialakulásához vezethetnek.

A szelén olyan ásványi anyag, amely nem található meg a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, de gombákban igen. Szerepet játszik a máj enzim funkciójában, és segíti a rákot okozó vegyületek méregtelenítését a testben. Ezen kívül a szelén meggátolja a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét. A gombákban a D-vitamin is kimutatták, amely hozzájárulva a sejtnövekedési ciklus szabályozásához, gátolja a rákos sejtek növekedését.

Cukorbetegség

Tanulmányok kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek javulhat a vércukorszintjük, a lipidek és az inzulin szintje a vérben.

Szív- és érrendszer

A gomba rostjaiban lévő kálium és C-vitamin mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. A kálium és a nátrium a szervezetben együttműködnek a vérnyomás szabályozásában. A magas káliumtartalmú és alacsony nátriumtartalmú gombák fogyasztása csökkenti a vérnyomást és csökkenti a magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A shiitake gomba szárának rostjai különösen jó forrásai a béta-glükánoknak. Melyből napi 3 gramm béta-glükán bevitele 5%-al csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

Immunitás

Az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszik a gombák magas szeléntartalma, hiszen a szelén a gyulladásos T-sejtek termelésének stimulálásával javítja a fertőzésre adott immunválaszt. A gombák sejtfalaiban található béta-glükán stimulálja az immunrendszert a rákos sejtek leküzdésére és a tumorok kialakulásának megakadályozására.

Ideális testsúly

Gombák fogyasztásával az ideális súly megtartása is könnyebb, hiszen természetes nyersrostjai segítik az emésztést. Az emésztőrendszerünk a gombák sejtfalát, a kitint nem képes megemészteni, így növeli a jóllakottságot és a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat. A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, így remek résztvevői lehetnek a diétáknak.

Vitaminok és ásványi anyagok

A gomba gazdag B-vitaminokban, mint a riboflavin, a folát, a tiamin, a pantoténsav és a niacin. A B-vitaminok számos létfontosságú folyamatokban vesznek részt a szervezetben és segítenek a vörösvérsejtek kialakulásában.

A gombák fogyasztása segíti a vegán étrendben a D-vitamin pótlását. Általában a tejtermékek a D-vitamin forrásai, de a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati terméket, így a gombák jó alternatívát nyújthatnak ennek a fontos vitaminnak. A vegán étrendben nehéz megfelelő mennyiséget bevinni egyéb ásványi anyagokból - például szelén, kálium, réz, vas és foszfor – amelyre szintén remek megoldás a gombafogyasztás.

Forrás: medicalnewstoday.com

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.