Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!
- Dátum: 2017.09.22., 20:03
- B-vitamin, D-vitamin, diéta, fogyókúra, gomba, ideális testsúly, immunitás, koleszterin, rák, rák megelőzése, szelén, szív és érrendszer, T-sejtek, vegán
A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig a gomba számos fontos tápanyagot tartalmaz és része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a különféle zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra. Sok esetben a színtelen növényekből a tápanyag is hiányzik, de a fehér színű, ehető gombáknál ez ellentétesnek bizonyult.
Vizsgáljuk hát meg a gombák esetleges egészségügyi előnyeit, hogyan építhetjük be jobban a táplálékainkba a gombákat. De nem szabad elfelejteni, hogy a gombafogyasztás komoly egészségügyi kockázatot is jelent, hiszen nem minden kis tönkös a barátunk!

Miben segítenek?
A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása szorosan összefügg számos egészségügyi kockázatot jelentő tényező csökkentésével. Ez alól a gombák sem kivételek. Fogyasztásukkal csökkenthetjük az elhízást és az ezzel járó cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Támogatjuk továbbá az arcbőr és a haj egészségét.
Daganatos megbetegedések
Segít a rák megelőzésében a gombafogyasztás, hiszen antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok az anyagcsere-folyamatok során képződő szabadgyököket semlegesítik, amelyek jelenlétükkel a rák kialakulásához vezethetnek.
A szelén olyan ásványi anyag, amely nem található meg a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, de gombákban igen. Szerepet játszik a máj enzim funkciójában, és segíti a rákot okozó vegyületek méregtelenítését a testben. Ezen kívül a szelén meggátolja a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét. A gombákban a D-vitamin is kimutatták, amely hozzájárulva a sejtnövekedési ciklus szabályozásához, gátolja a rákos sejtek növekedését.
Cukorbetegség
Tanulmányok kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek javulhat a vércukorszintjük, a lipidek és az inzulin szintje a vérben.

Szív- és érrendszer
A gomba rostjaiban lévő kálium és C-vitamin mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. A kálium és a nátrium a szervezetben együttműködnek a vérnyomás szabályozásában. A magas káliumtartalmú és alacsony nátriumtartalmú gombák fogyasztása csökkenti a vérnyomást és csökkenti a magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A shiitake gomba szárának rostjai különösen jó forrásai a béta-glükánoknak. Melyből napi 3 gramm béta-glükán bevitele 5%-al csökkentheti a vér koleszterinszintjét.
Immunitás
Az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszik a gombák magas szeléntartalma, hiszen a szelén a gyulladásos T-sejtek termelésének stimulálásával javítja a fertőzésre adott immunválaszt. A gombák sejtfalaiban található béta-glükán stimulálja az immunrendszert a rákos sejtek leküzdésére és a tumorok kialakulásának megakadályozására.
Ideális testsúly
Gombák fogyasztásával az ideális súly megtartása is könnyebb, hiszen természetes nyersrostjai segítik az emésztést. Az emésztőrendszerünk a gombák sejtfalát, a kitint nem képes megemészteni, így növeli a jóllakottságot és a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat. A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, így remek résztvevői lehetnek a diétáknak.
Vitaminok és ásványi anyagok
A gomba gazdag B-vitaminokban, mint a riboflavin, a folát, a tiamin, a pantoténsav és a niacin. A B-vitaminok számos létfontosságú folyamatokban vesznek részt a szervezetben és segítenek a vörösvérsejtek kialakulásában.
A gombák fogyasztása segíti a vegán étrendben a D-vitamin pótlását. Általában a tejtermékek a D-vitamin forrásai, de a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati terméket, így a gombák jó alternatívát nyújthatnak ennek a fontos vitaminnak. A vegán étrendben nehéz megfelelő mennyiséget bevinni egyéb ásványi anyagokból - például szelén, kálium, réz, vas és foszfor – amelyre szintén remek megoldás a gombafogyasztás.
Forrás: medicalnewstoday.com
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.