Menü

Hogyan neveljünk környezettudatos gyerekeket?

Teljesen mindegy, hogy mi a véleményünk a klímaváltozásról: „hiszünk” benne vagy sem, Földünk jövője nem a mi meggyőződésünktől függ. Az ő jövője szempontjából, ami fontos a mi hozzáállásunkon és életvitelünkön kívül, az a gyermekeink életvitele. Hogyan ösztönözhetjük őket a tudatos életre?

Mindenki látja, hogy a jelen helyzetet már nem sokáig lehet tartani. Egyre több a természeti katasztrófa, egyre több gyermek éhezik és szomjazik a világ különböző területein, s ezek a számok csak növekszenek. Mi szerencsések vagyunk, hiszen fedél van a fejünk fölött, van mit ennünk és innunk, még ha néha nehéz is kigazdálkodni a mindennapi élelemre valót.

Viszont annak érdekében, hogy ez a szint (vagy naivan hiszem, hogy a folyamat még visszafordítható, így talán egy magasabb színvonal is) fenntartható legyen, ahhoz gyermekeink környezethez való hozzáállását kell úgy alakítanunk, hogy az számukra és a környezet számára is kedvező legyen. Ellenkező esetben ők és az unokáink fogják megsínyleni napjaink tetteit. S ki szeretné, hogy az utódainak szűkölködnie kelljen, nemcsak anyagiakban, hanem alapvető emberi javakban is? Nyilvánvalóan senki.

Célunk tehát az legyen, hogy ők is élvezhessék még a Föld adottságait, ameddig az ilyen formában lehetséges.

Az egyik probléma, hogy senki sem szereti jobban az anyaföldet a gyerekeinél. Pedig ők valóban szeretik a természetet, az őket körülvevő világot. Figyeljük meg őket! Megölelik a fákat, gondoskodnak az állatokról, legyen az bármilyen csúnya, apró vagy elesett. Nem bántják őket, mert érzéseket és ezáltal ugyanolyan életet társítanak hozzájuk, mint amilyen az övék.

Első körben vegyünk róluk példát, és álljunk mi is így a minket körülvevő természeti csodákhoz!

Azután lesz fontos kialakítani azt, hogy gyermekeink érezzék tulajdonuknak az őket körülvevő természeti világot, hiszen így nagyobb eséllyel fogják azt megvédeni, megőrizni.

Otthon, családi körben rituálékat is rendezhetünk a Föld megóvása érdekében. Találjunk ki különféle játékokat, amivel ráébreszthetjük őket a természetvédelem fontosságára. Arra, hogy pazarolni nem célszerű, hiszen a vízkészlet véges. Mutassunk rá, hogy az otthoni zöldségtermesztés egy remek mód arra, hogy egészségesebben étkezzünk, hogy magunknak termeljük meg a betennivaló egy részét. Vezessük őket rá az újrahasznosítás jelentőségére! Meg fogunk lepődni, milyen hamar rákapnak az ízére, és milyen frappáns és elgondolkodtató hozzászólásaik, ötleteik lesznek a témával kapcsolatban.

Ha ebben a szellemben nőnek fel, nagy valószínűséggel a későbbiekben is meghatározó szerepet kap majd ez a terület az életükben. A mi feladatunk csak annyi, hogy alakítsuk ki bennük a megfelelő felelősségérzetet a környezetük iránt.

Ha további tanácsokra van szükségünk, hogy elinduljunk az úton, böngésszünk a neten, rengeteg információt találhatunk a témában! Vagy íme egy rövid videó, amelyet biztosan szívesen megnéznek, Földanya üzenetével:

Akit érdekel a téma, szeretettel várjuk a Kör-Te Egyesület rendezvényén Szegeden, kattints IDE az infókért!

Felhasznált irodalom: itt

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.