Menü

Építőkockánk, a koleszterin

Igyekszünk kerülni a koleszterint - főleg, ha magas a koleszterinszintünk. A koleszterin hát az élet egy olyan darabja, amely ellenünk dolgozik? Nem egészen!

Szervezetünket hozzávetőlegesen 30-40 billió db (vagyis harminc-negyvenezer milliárd) sejt alkotja. E sejteket sejthártya (membrán) veszik körül, mely a sejtek belső szerkezetét elválasztja a külvilágtól és egyúttal összeköti azzal. A sejthártyák többfunkciós szerkezetek. Egyben tartják a sejtet, továbbítják a sejt életéhez szükséges anyagokat a sejt belsejébe és kiürítik a hulladékot a sejtből, továbbá megvédik a sejt érzékeny belső részeit a sejten kívüli világ hatásaitól.

A sejthártya koleszterintartalma nem elhanyagolható: az állati sejteket körülvevő membránok általában kb. 30%-a, vagyis egyharmada koleszterin. A koleszterin a sejthártyába belesüppedve segít fenn tartani a sejthártya megfelelő ruganyosságát és egyben szilárdságát. Koleszterin nélkül az állati sejteknek is szüksége lenne sejtfalra - arra a kemény sejthatároló falra, amely a baktériumoknál, a gombáknál és a növényeknél alapfelszerelés. Sejtfallal viszont más az élet: a nagyobb, többsejtű szervezetek, amelyeknek sejtfala van, nem képesek alakjukat és helyüket változtatni.

Koleszterin tehát kell, nélküle nem is lenne teljes az egészségünk. A koleszterin sejtjeinkbe egyrészt a koleszterin elfogyasztása által kerül, másrészt pedig a megevett zsiradékok lebontásának egyik terméke. Mindenkori mennyiségére a szervezet normál táplálkozás mellett oda tud figyelni. A koleszterin körüli homályban fel-feltűnik a "jó és a rossz koleszterin" is, vagyis a HDL és az LDL. Az LDL és a HDL valójában a zsíranyagcseréhez tartozó, a vérben található zsírszállító csomagocskák. Ezek koleszterint is szállítanak. Az LDL-t azért nevezik rossz koleszterinnek, mert ez a csomagfajta a benne található koleszterint a májból (a legfőbb zsírbontóból) a szervezet többi sejtjéhez viszi. A HDL pedig azért lett jó koleszterin, mert az a szervezet mindenféle sejtjétől szállít (helyben képződött) koleszterint a májba. A máj pedig az epén keresztül kiüríti azt. A lényeg az egyensúly.

(E hárombetűs mozaikszavak egyébként e vérzsírfajták angol monogrammjai - HDL = High Density Lipoprotein, arra utal, hogy ez a típusú vérzsírtest egészséges emberekben nagyobb mennyiségben van a vérben, mint az LDL = Low Density Lipoprotein).

Mi a tanulság? Elsősorban az, hogy ne féljünk a koleszterintől, és ne aggasszuk magunkat miatta! Hús- és halételeinkkel kellő mennyiségű és minőségű zsírt (és koleszterint) viszünk be. Amit ezen felül egy egészséges táplálkozás jegyében mérsékelhetünk, azok pedig az olyan ráadásként fogyasztott zsíros termékek, mint a vaj és a margarin, a nagyobb mennyiségben fogyasztott zsíros tejtermékek (gyümölcsjoghurtok, zsíros tejföl, tejszínes desszertek), a pecsenyezsír és a szalonna, továbbá az olajban sütött ételek (rántott ételek, sültkrumpli, chips, lángos, fánk stb. túlzott fogyasztása).

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.