Menü

Építőkockánk, a koleszterin

Igyekszünk kerülni a koleszterint - főleg, ha magas a koleszterinszintünk. A koleszterin hát az élet egy olyan darabja, amely ellenünk dolgozik? Nem egészen!

Szervezetünket hozzávetőlegesen 30-40 billió db (vagyis harminc-negyvenezer milliárd) sejt alkotja. E sejteket sejthártya (membrán) veszik körül, mely a sejtek belső szerkezetét elválasztja a külvilágtól és egyúttal összeköti azzal. A sejthártyák többfunkciós szerkezetek. Egyben tartják a sejtet, továbbítják a sejt életéhez szükséges anyagokat a sejt belsejébe és kiürítik a hulladékot a sejtből, továbbá megvédik a sejt érzékeny belső részeit a sejten kívüli világ hatásaitól.

A sejthártya koleszterintartalma nem elhanyagolható: az állati sejteket körülvevő membránok általában kb. 30%-a, vagyis egyharmada koleszterin. A koleszterin a sejthártyába belesüppedve segít fenn tartani a sejthártya megfelelő ruganyosságát és egyben szilárdságát. Koleszterin nélkül az állati sejteknek is szüksége lenne sejtfalra - arra a kemény sejthatároló falra, amely a baktériumoknál, a gombáknál és a növényeknél alapfelszerelés. Sejtfallal viszont más az élet: a nagyobb, többsejtű szervezetek, amelyeknek sejtfala van, nem képesek alakjukat és helyüket változtatni.

Koleszterin tehát kell, nélküle nem is lenne teljes az egészségünk. A koleszterin sejtjeinkbe egyrészt a koleszterin elfogyasztása által kerül, másrészt pedig a megevett zsiradékok lebontásának egyik terméke. Mindenkori mennyiségére a szervezet normál táplálkozás mellett oda tud figyelni. A koleszterin körüli homályban fel-feltűnik a "jó és a rossz koleszterin" is, vagyis a HDL és az LDL. Az LDL és a HDL valójában a zsíranyagcseréhez tartozó, a vérben található zsírszállító csomagocskák. Ezek koleszterint is szállítanak. Az LDL-t azért nevezik rossz koleszterinnek, mert ez a csomagfajta a benne található koleszterint a májból (a legfőbb zsírbontóból) a szervezet többi sejtjéhez viszi. A HDL pedig azért lett jó koleszterin, mert az a szervezet mindenféle sejtjétől szállít (helyben képződött) koleszterint a májba. A máj pedig az epén keresztül kiüríti azt. A lényeg az egyensúly.

(E hárombetűs mozaikszavak egyébként e vérzsírfajták angol monogrammjai - HDL = High Density Lipoprotein, arra utal, hogy ez a típusú vérzsírtest egészséges emberekben nagyobb mennyiségben van a vérben, mint az LDL = Low Density Lipoprotein).

Mi a tanulság? Elsősorban az, hogy ne féljünk a koleszterintől, és ne aggasszuk magunkat miatta! Hús- és halételeinkkel kellő mennyiségű és minőségű zsírt (és koleszterint) viszünk be. Amit ezen felül egy egészséges táplálkozás jegyében mérsékelhetünk, azok pedig az olyan ráadásként fogyasztott zsíros termékek, mint a vaj és a margarin, a nagyobb mennyiségben fogyasztott zsíros tejtermékek (gyümölcsjoghurtok, zsíros tejföl, tejszínes desszertek), a pecsenyezsír és a szalonna, továbbá az olajban sütött ételek (rántott ételek, sültkrumpli, chips, lángos, fánk stb. túlzott fogyasztása).

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Amikor a csepp már elárul: mit tehet egy férfi a vizeletinkontinencia ellen?

A vizelettartási nehézség – azaz az inkontinencia – sokunk számára csak a nőket érintő problémaként él a köztudatban. Pedig férfiaknál is gyakori, és nemcsak fiziológiai, hanem lelki következményekkel is járhat. A jól ismert egészségportálok szerint a helyzet korántsem olyan ritka: a férfiak negyede ötven év felett akár alkalmanként is tapasztalhatja a vizeletszivárgást. Mi állhat a háttérben?

Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?

Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.

Tinktúrákkal az egészségért

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.