Menü

Az alacsonyabb férfiak gyakrabban kopaszodnak. Miért?

Az alacsonyabb férfiaknak nagyobb az esélye, hogy idő előtt kopaszodni kezdenek. A Bonn-i Egyetemen vezetésével végeztek egy nemzetközi vizsgálatot, aminek eredményeképpen erre a következtetésre jutottak. Több mint 20.000 férfi genetikai anyagát vizsgálták meg, és a korai hajvesztést különböző fizikai karakterisztikusságokhoz és betegségekhez tudták kötni.

Régóta közismert az a tény, hogy a hajukat korán elhullajtó férfiak gyakrabban szenvednek valamilyen szívbetegségben, vagy alakul ki náluk prosztatadaganat. A vizsgálatokba 11.000 korán kopaszodó, illetve kb. 12.000 nem kopaszodó férfi genetikai állományát vonták be. A résztvevők hét különböző országból származtak.

Dr. Stefanie Heilmann-Heimbach elmondta, hogy az emberi genomban (örökítőinformáció, amit a DNS kódol) 63 módosulást fedeztek fel, amelyek megnövelik a kopaszodás rizikóját. A fizikai tulajdonságok – amelyekhez kötni tudták a korai kopaszodást –, az alacsonyabb testméret, a pubertás korai megjelenése, illetve bizonyos daganattípusok megjelenése volt.

Kapcsolatot találtak a bőrszín, a megnövekedett csontsűrűség és a korai hajvesztés között is. Ez azt sugallja, hogy az idő előtt hajukat veszítő férfiak jobban képesek napfényből D-vitamint szintetizálni.

Amit viszont a tudomány nyert még ebből a tanulmányból, és a jövőben fontos szerepet kaphat, az az, hogy azonosítani tudták a kopaszodás folyamatában szerepet játszó géneket. A fejbőrben lévő immun-, illetve zsírsejtek, valamint a hajtő sejtjei is egyértelműen részt vesznek a folyamatban.

Nincs ok az aggodalomra

A korai kopaszodás és az alacsony testmagasság, valamint a többi, vizsgált faktor között fennálló kapcsolatot azonban még csak részben sikerült megérteni. A jövő célja az lesz, hogy ezeket az összefüggéseket és jelátviteli útvonalakat a kutatók részleteiben is feltérképezzék.

A korai kopaszodástól szenvedő férfiaknak sem kell aggódniuk, a betegségek rizikója csak nagyon alacsony mértékben emelkedik. Prof. Nöthen, a Bonn-i Egyetem professzora szerint azonban izgalmas látni, hogy a hajvesztés semmi esetre sem egy elkülöníthető karakterisztikusság, viszont kapcsolatban áll más tulajdonságokkal.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket! Vajon milyen eredmények fognak születni, ha a tudomány emberei már részleteiben is ismerni fogják a kopaszodásban szerepet játszó gének természetét?

Forrás: https://www.sciencedaily.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.