Menü

Még megtanulhatsz eleget inni

A nem megfelelő folyadékfogyasztás áll számos egészségügyi probléma, valamint rosszullét hátterében. Utóbbiak érthető módon nyáron a leggyakoribbak. Ne essünk ebbe a hibába - most még rászoktathatjuk magunkat arra, hogy eleget és megfelelően igyunk!

Azt hihetjük, hogy a szervezetünk jelez, ha innunk szükséges, és ilyenkor alakul ki a szomjúságérzet. Ez sajnos téves gondolat - amikor már szomjasak vagyunk, akkor erősen szükségünk van a folyadékra. Sokkal többet kell innunk annál, mint amennyire szomjasnak érezzük magunkat. Sokak számára éppen ez okozza a nehézségeket.

Miként taníthatjuk meg magunkat, hogy eleget igyunk, s egyáltalán miként tudjuk kivitelezni a helyes folyadékbevitelt? Jól olvassák, az ivást a legtöbb ember esetén tanulni kell. Vannak persze olyan "szerencsések", akik ösztönösen sokat isznak, ha viszont nem ezen tábort erősítjük, akkor fogadjuk el a tényt, hogy tudatosan kell tennünk önmagunkért e téren. Például így:

1. Első körben teszteljük magunkat: csak annyit igyunk, amennyit mindig is szoktunk, csupán jegyezzük le, hogy ez a folyadékmennyiség mennyi volt.

2. Számoljuk ki a testsúlyunk alapján, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk, az alábbi információ alapján: 10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadékra van szüksége a testünknek. Egy 60 kg-os embernék ez tehát majdnem 2,5 liter.

3. Hasonlítsuk össze a két adat különbségét, és tervezzük meg, hogy milyen módon tudjuk pótolni a szükséges plusz folyadékot! Például hogy mennyiszer többet vagy többször kell innunk egy nap.

4. Azt is nézzük meg, hogy MIT iszunk: a fenti adat, tehát a szükséges folyadékmennyiség elsősorban vízzel, esetleg cukormentes teával vihető be a szervezetünkbe. A cukros üdítők, gyümölcslevek nem biztosítanak megfelelő hidratálást, nem is beszélve a szénsavas üdítőitalokról ráadásul nagyon sok kalóriát tartalmaznak

4. Alkalmazhatunk különböző technikákat, amelyek segítenek a helyes folyadékbevitel megvalósításában! Használhatunk például okostelefon alkalmazást, amely segít számolni, hogy mennyit ittunk eddig, ráadásul még figyelmeztet is, hogy innunk kell. Vagy vásároljunk olyan üvegpalackot, amely esztétikus, és szívesen használjuk, majd jegyezzük meg, hogy ezt hányszor kell kiürítenünk egy nap, hogy a folyadékbevitelünk elegendő mennyiségű legyen.

5. Nyáron különösen legyünk körültekintőek a hőségben, és mindig vigyünk magunkkal vizet! Akár a táskánkban egy kis palackban, nagyobb mennyiségben pedig az autó csomagtartójában.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?