Menü

Az online orvoslás előnyei és hátrányai

Vajon segít vagy ront az egészségi állapotunkon, hogy az internetről már rengeteg információt meg tudunk szerezni? Természetesen is - is. Kiváló, hogy lehetőségünk nyílt a tájékozódásra, hiszen a netkorszak előtt csak bonyolult könyvekből informálódhattak a betegek - a köznép számára viszonylag kevés volt az elérhető olvasmány egy-egy közismert köteten kívül.

Mindez jelentősen megváltozott, hiszen minden betegségről, gyógymódról, alternatív lehetőségről hihetetlen mennyiségű információ lát napvilágot az online felületeken. A háziorvosok például meg is érzik a szemléletváltást - a betegek egy része úgy érzi, mindent tud, hiszen "elolvasta a neten". Sőt, a webfelületekről kinyomtatott cikkekkel kopogtatnak be a doktorokhoz, hogy alátámasszák nézeteiket a betegségüket illetően. Talán mondanunk sem kell - az orvosok nemigen örülnek ennek a szokásnak.

Természetesen a páciensek nézőpontja is érthető, hiszen sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy nem kapják meg orvosuktól a vágyott figyelmet és törődést. Betegen kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, s a doktoroktól várjuk a megoldást, de nekik nem mindig jut idejük, lehetőségük annyi törődést szentelni a betegeiknek, amennyit azok igényelnének. A különböző elszomorító, egészségügyet érintő betegsztorival pedig igencsak tele a padlás.

De akkor mit lehet tenni? Jó lenne, ha az internetező társadalom a helyén tudná kezelni a dolgokat. Kiváló dolog, ha igyekszünk magunk is tájékozódni az egészségünket, betegségünket illetően, és holisztikus szemlélettel megnézzük, hogy mi az, amit megtehetünk önmagunkért, valamint hathatós segítség után nézünk. Viszont figyeljünk oda rá, hogy ne higgyünk el mindent anélkül, hogy megszűrnénk az információt - esetenként még akkor sem, ha hitelesnek tűnő weboldalakról van szó.

Hiszen a neten könnyű bármit publikálni anélkül, hogy valaki megvizsgálná az információk valódiságát. Persze mindenről találhatunk pro és kontra véleményeket, így nem vagyunk egyszerű helyzetben. Az online tájékozódásra lehetőségként tekintsünk, ne pedig feltétel nélkül elfogadható tájékoztató adatbázisként!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.