A közös családi vacsorák ereje
- Dátum: 2017.03.29., 20:39
- család, egészség, étel, étkezés, gyermek, háztartás, kapcsolat, kommunikáció, közösség, lélek, test, vacsora
Sokan emlékeznek a gyermekkori családi vacsorákra, és fel tudunk idézni nagyszerű emlékeket a konyhában töltött estékről, esetleg éjszakákról. Talán nem is ritkán fordult ez elő. A szüleink vacsorát készítettek, mi segítettünk nekik, közösen ültünk le az asztalhoz, és ettünk... Ennyire egyszerű volt.
Sajnos azonban a családi étkezések fogalma az évek során megváltozott. Sokaknak nehéz összehozni heti egy-két közös családi vacsorát. A rengeteg munka, a gyerekek extra délutáni elfoglaltságai, a sok tanulnivaló mellett a közös evés nagyon háttérbe szorult.
A körülmények megváltoztak, az élet úgy tűnik, bonyolultabb, mint 30 évvel ezelőtt, a családok igénylik a közös esti étkezéseket. Nem gond, ha ez csak heti egy-két alkalomra korlátozódik, viszont mindenképpen jótékony hatással van az agyra, testre és a lélekre.
Ha a családi vacsorák eddig nem képezték a háztartásunk részét, attól még szükség van rá. Ha a nulláról kezdjük, próbáljuk rendszeresíteni ezeket az alkalmakat a hét minden napjára, beleértve a hétvégéket is. Jó, ha ezek az étkezések gondosan szervezettek, például előre kinézett recept alapján készített egészséges ételeket fogyaszthatunk.
Az alábbiakban négy előnyről olvashatunk, amelyeket bogarászva kedvet kaphatunk hozzá, hogy szokássá alakítsuk a fentebb leírtakat!
1. Megtaníthatjuk gyermekeinket főzni: a szülőknek ez egy remek lehetőség, hogy tanítsák gyermekeiket az étel alapanyagok helyes kezelésére. Megoszthatjuk a családi recepteket is.
2. Együtt dolgozhatunk, és felelősségre oktathatjuk gyermekeinket: ezek a tevékenységek együttműködést igényelnek. Ha a konyhában együtt tevékenykedünk, számos lehetőséghez jutunk, hogy felelősségvállalásra tanítsuk a kisebbeket. Jó ötlet a feladatok napi cserélgetése is egymás között. Változhat, hogy ki teríti meg az asztalt, ki aprítja a zöldséget, ki takarítja le a konyhapultot.
3. Kapcsolatápolás és kommunikáció: ez az a helyzet, ahonnan távol KELL tartanunk az elektromos eszközöket. Kapcsoljuk ki a tv-t, a telefonokat halkítsuk le. Ez az időszak legyen szent mindannyiunk számára, és ösztönözzük családtagjainkat, hogy beszélgessenek egymással!
4. Az egészséges étel egészséges gyermeket rejt: azok a gyermekek, akik rendszeresen családi körben vacsoráznak, több gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, ásványi anyagot fogyasztanak, és kevesebb fagyasztott ételt, cukros italt vesznek magukhoz.
A felsorolt előnyök érvekként is felsorakoztathatóak az esti közös étkezések mellett, úgyhogy nem is ejtetnénk erről több szót: közös családi vacsorára fel!
Forrás: www.patient.co.uk
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.
Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.