Menü

Miért olyan fontos a megfelelő fehérjebevitel?

Szervezetünknek nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre. A protein fontos tápanyag, mivel szerepe van a szövetek felépítésében és javításában, valamint enzimek, hormonok és más kémiai anyagok alkotóeleme. Ezen felül szerepet játszik a szervezet betegségekkel szembeni védelmében: baktériumok, vírusok ellen harcban. Részt vesz más tápanyagok szállításában, és elősegíti az izmok összehúzódását.

A Brit Táplálkozási Társaság szerint a felnőtteknek testtömeg kilogrammonként 0,75 g fehérjére van szükségük. Ez egy átlagos testfelépítésű férfi esetében 55 g, míg egy átlagos testfelépítésű nőnél 45 g fehérjebevitelt jelent naponta. Az amerikai nemzeti egészségügyi ajánlás szerint a napi fehérjebevitel függ az átlagos kalóriabeviteltől is, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ezen ajánlás szerint a napi ajánlott bevitel az összkalória szükséglet 10-35%-a. Például egy embernek, aki 2000 kalóriát visz be naponta, kb. 100 g fehérjét kell fogyasztania, ami akár a teljes napi kalóriaszükségletet is fedezheti. (Ez azért egy kicsit extrém eset lehet!)

A legjobb fehérjeforrásaink, amik közül válogathatunk: tojás, hal, szárnyas, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi alapú fehérjék (bab, hüvelyesek, magok, csicseriborsó). Vannak azonban olyan emberek, akiknek a gyomra nem szívesen tolerálja a különböző hüvelyesek fogyasztását, vagy kifejezetten egy diéta vagy életmód követése miatt nem fogyasztják ezeket az ételeket. Számukra is van alternatív megoldás!

Néha előfordulhat, hogy fehérjeporral helyettesítjük e tápanyag bevitelét. Ezeknek a termékeknek sokféle változata kapható a kereskedelemben: búza, szója, kazein, tojásfehérje, barnarizs, borsó, kender alapú porok. Ha vonakodunk használni a tejtermék alapú fehérjeporokat, akkor nyugodtan támaszkodhatunk a növényi alapúakra. A legfontosabb, hogy találjunk legalább egy változatot, ami kielégíti a szükségleteinket, és szívesen építjük bele az étrendünkbe.

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő fehérjeport, játékos főzésbe kezdhetünk. Kipróbálhatjuk a különféle recepteket, például készítsünk smoothie-kat több ízben! A fehérjeporokat ezen kívül felhasználhatjuk muffinsütés, zabkásakészítés, müzlievés, palacsintasütés során, de joghurtba is tehetjük.

Forrás: patient.co.uk

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!