Menü

A mindennapi kávénk: függőséget okoz, vagy egészséges?

Úgy látszik, sosem ér véget a vita, hogy a kávé egészséges-e, vagy sem. A legújabb kutatások szerint a kávéivás igenis jót tesz, mert általa tud a szervezetünk a leghatékonyabb módon feltankolni antioxidánsokkal. Vajon emiatt okozna függőséget, mert a szervezetünk tudja, hogy szüksége van rá? Persze nem erről van szó. Hiszen ilyen alapon az alkoholista is csak azért inna bort, mert a szervezetének szüksége van a vörösvértestek termelésére.

Nagyon valószínű, hogy a kávénak igenis vannak jó hatásai - is. De függővé válni valamitől semmiképp sem előnyöket mutat. Hogyan tudhatjuk meg, hogy pozitív, vagy negatív hatással van-e ránk a kávé, és milyen módon kezeljük, ha már túlságosan a rabjává váltunk?

Mint mindenre, a kávéra is igaz: mértékkel lehet egészséges. Ha már túl sokra vágyunk belőle, vagy ha nem tudunk 1-1 napot, reggelt túlélni nélküle, akkor minenféleképpen érdemes lépéseket tenni a részleges leszokás érdekében. No de hogyan csináljuk? Határozzuk meg előre, hogy egy nap mennyit engedélyezünk magunknak. Ha iszunk is kávét, próbáljuk kicsit gyengébben elkészíteni, és cappucinoként, tejjel, tejhabbal fogyasztani, mindenképpen cukor nélkül, hiszen maga a cukor is függőséget okoz. Ha kell, édesítőszert használjunk, vagy laktózmentes tejet, ami önmagában is édeskés ízű. Ezen túl a helyettesítést is alkalmazhatjuk: igyunk helyette kakaót, zöld teát, vagy vizet. A reggeli ivás rituáléjával viszont ne hagyjunk fel. A reggeli ébredésünkhöz egy frissítő tornával is hozzájárulhatunk.

Próbáljuk megfigyelni magunkat, hogy milyen hatással van ránk a kávé, vagy annak hiánya. Rövid távon persze általában felébreszt, feldob - hiszen ezért isszák legtöbben. De nem előnyös, ha például ily módon, mesterségesen kell növelnünk az éberségünket, vagy emelni a vérnyomásunkat. Az előbbi esetén bizonyos, hogy több, vagy minőségibb alvásra van szükségünk, az utóbbinál pedig több testmozgás, több (kávén kívüli) folyadékfogyasztás, valamint a megfelelő légzőgyakorlatok, és a vérnyomás beállítását segítő ételek is segítenek.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!