Menü

Limfóma: civilizációs betegség

A limfóma egy olyan betegség, melyről csak kevesen tudnak, pedig a betegek száma folyamatosan nő, Magyarországon évente kb. 3000 új esetet diagnosztizálnak. A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedését jelenti, mely korai stádiumban még jól kezelhető, de előrehaladott állapotban gyógyíthatatlan betegség.

Szakmai tanulmányok szerint a betegek 90%-a előzőleg nem hallott a limfómáról, pedig a korai tünetek észlelése nagyon fontos lenne a gyógyulás szempontjából. A nyirokcsomók megnagyobbodása sokszor már csak késői tünet, a következő panaszok azonban még időben figyelmeztethetnek minket a problémára: kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás, a lép megnagyobbodása.

A limfómának számos altípusa létezik, vannak agresszívebb fajták (gyorsan növekvő), de ezek általában érzékenyek a kemoterápiás kezelésre, vagyis ha a betegség időben felismerésre kerül, nagy valószínűséggel elérhető a teljes és végleges gyógyulás. Ám más altípusok esetében, melyek talán kevésbé agresszívak és gyors lefolyásúak, sokszor csak átmeneti javulás, tünetmentes időszak érhető el kezeléssel, a végeleges gyógyulás nem.

A figyelemfelkeltés tehát nagyon fontos, ha tudunk a betegségről, és az esetleges tünetekről, nagy valószínűséggel még időben fordulunk orvoshoz, ami a kezelés sikerességét nagyban meghatározza. Időben észlelt betegség esetén ugyanis, immunterápiával és kemoterápiával jelentős javulás érhető el.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.