Menü

Betegen közösségben

Örök körforgás a gyerek közösségekben, hogy a betegségek folyamatosan jelen vannak, valaki mindig beteg, és előbb utóbb mindenki elkapja az aktuális fertőzést közösségen belül.

Rossz szemmel nézzük azokat a szülőket, akik betegen is bölcsibe, oviba, iskolába viszik gyereküket, de más részről meg a munkáltatók egyáltalán nem nézik jó szemmel, ha a szülő rendszeresen táppénzre megy beteg gyereke miatt. Érthető, hogy a szülőnek munkavállalóként is kötelességei vannak, és nem egyszerű az élet minden területén megfelelni. Alapvetően mégsem jó döntés, ha gyerekünket betegen közösségbe visszük.

Sok szülő úgy gondolkodik, hogy enyhébb tünetek jelentkezésénél még nem érdemes felborítani a napirendet, ezért a gyerekeket orrfolyással, náthával, vagy akár hőemelkedés esetén is közösségbe viszik. Pedig a betegségek többsége a korai szakaszban az igazán fertőző, így egy vizes orrfolyás akár fertőzőbb lehet, mint egy régóta fennálló köhögéses betegség.

A közösség többi tagjával szemben sem fair, ha gyerekünket betegen visszük bölcsibe, oviba vagy iskolába, de a mi szempontunkból sem kifizetődő. A legyengült immunrendszer újabb fertőzés, és a betegség elhúzódásának kockázatát jelenti közösségben. Ezért még ha nem is lázas, látványosan beteg a gyerekünk, de levert, taknyos, esetleg hőemelkedése van, ne vigyük közösségbe! Hagyjuk, hogy kipihenje magát nyugodt körülmények között, és amennyiben a tünetek súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz!

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.