Menü

Örök vitatéma: fogyókúrázhat-e a gyerek?

Úgy látszik, nem csitul a vita abban a témakörben, hogy mi a károsabb a gyerekeknek: az elhízás, vagy a gyermekkori fogyókúra? Az egyik tábor úgy véli, a gyerek majd kinövi a túlsúlyt, és fiatalkorban még tilos az ezirányú diéta, a másik csoport véleménye viszont az, hogy örökre problémát okoznak a gyerekkori pluszkilók. Kinek van igaza? Megvizsgáljuk.

Az ellenzők érve az, hogy a gyereket "éheztetni, túlmozogtatni" káros, de leginkább felesleges. A fő érvük, hogy a fejlődésben lévő szervezet számára ez veszélyt jelent, valamint túlzott és korai megterhelést, hiszen a túlsúly nagy részét a gyerekek elnövik. Persze nem arról szól egy normális, gyerekek számára tervezett diéta, hogy a felnőttekkel azonos módon kell változtatniuk. Legtöbbször magán a szokásokon, valamint az ételek minőségén kell változtatniuk. Éhezésről szó sincs, egyszerűen csak le kell cserélni az ételeket.

Ha okosan csinálják, a gyerekek számára nem jelent veszélyt a változás, ugyanis az nem is diéta, hanem életmódváltás. Ez azt jelenti, hogy a gyermek fejlődés alatt álló szervezete igenis megkapja azt, amire szüksége van, csak sokkal egészségesebb formában, és nem túlzó mértékben. Hisz a gyermekkori elhízás leggyakoribb oka is ugyanaz, mint a felnőtteké, hogy a szükségesnél jóval több kalóriát, szénhidrátot, zsírt eszik, és kevesebbet mozo, mint ami az egészséges lenne. Sajnos az a tévhit sem igaz, hogy a gyerekek csak úgy kinövik a pluszkilókat.

Valóban van egy időszak valamikor a kamaszkorban, amikor a gyerekek sokat nyúlnak, és a testük minden energiát erre a látványos növekedésre használ el. Ilyenkor aztán lehetséges, hogy eltűnik az addigi gyermeki súlyfelesleg. Igen ám, de mennyi időre? Ha a gyermek (és családja...) továbbra is egészségtelen életmódot folytat, akkor ez a változás nem lesz tartós. Lehetőségnek viszont kiváló lehet, hiszen ha ezen a ponton változik az életvitel, akkor a súlyból már nem kell lejjebb adni, hanem elég a változásra koncentrálni.

S mi a helyzet azzal a véleménnyel, hogy a gyermekkori elhízás hosszú távú problémákat okozhat? Sajnos ez igaz. Ugyanis a gyerekkori elhízás miatt kialakult zsírsejtek száma és mérete is gyarapodik, míg felnőtteknél már csupán a sejtek mérete nő meg. Figyeljünk oda tehát felelősséggel a gyerekekre, és tegyünk a súlyproblémáik ellen! A magyarországi felmérések szerint minden 4-5. gyermek elhízott, tehát jelentős problémával állunk szemben. Aki aggódik amiatt, hogy miként segítsen gyermekén, az kérje dietetikus segítségét!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!