Menü

Nem mindegy, hogy milyen krumplit választunk

Mivel hozzávetőlegesen évi 50-60 kiló burgonyát fogyaszt egy magyar ember, alapvető élelmiszereink közé tartozik, ezért érdemes kicsit többet tudni róla. Annak ellenére, hogy gyakran fogyasztunk krumplit, sokak számára nem világos, hogy vajon egészséges-e, illetve hogy hordoz-e fontos tápanyagokat számunkra.

A krumpli alapvetően egy jó szénhidrátforrás szervezetünk számára, magas B-vitamin és folsav tartalma miatt egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Természetesen annak függvényében, hogy hogyan készítjük el.

A sültkrumpli nagyon népszerű étel, ha alacsonyabb kalóriatartalomra törekszünk, érdemes a hasábkrumplit minimális olaj hozzáadásával légkeverős sütőben elkészíteni. A burgonyát fogyasztjuk levesként, köretként, desszertként, salátához. Többféle krumpli közül válogathatunk a boltokban és a piacokon, a különböző típusokat más-más módon érdemes elkészíteni.

Annak érdekében, hogy a vásárlók eligazodjanak a számtalan burgonya típus között, az eladókat szeptember elsejétől hatályos rendelet kötelezi a krumpli típusának feltüntetésére. Az „A” típusba a főznivaló krumplik tartoznak (pl.: rakott krumplihoz, salátához). A „B” típusba az átmeneti krumpli félék tartoznak, ebből készítik általában a sült krumplit is. A „C” típusú krumplikat pürésítve érdemes elkészíteni, ezek ugyanis lágyabbak, könnyebben szétesnek (pl.: krumpli püré és szilvás gombóc elkészítéséhez).

A dietetikusok szerint a krumpli alapvetően egészséges élelmiszer, de minimális a rosttartalma, hetente egyszer-kétszer érdemes fogyasztani. A vásárlásnál viszont figyelni kell, milyen típusú burgonyát választunk, annak tulajdonsága mennyiben felel meg az általunk tervezett felhasználási, elkészítési módnak.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani