Menü

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Főleg a barna, valamint a jázminrizst, amelyek rosttartalma magasabb a hagyományos társánál. Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Nálunk a rizst leginkább natúr módon, vagy rizi-biziként borsóval tálalva kínálják, pedig nem csak ez a két felhasználási lehetőség létezik. Íme néhány ötlet!

Natúr, de nem teljesen

Azok is feldobhatják ezt a köretet, akik a rizst hagyományos módon kedvelik. A són kívül keverjünk a rizshez natúr, bio vegetát, azaz fűszerkeveréket! Ha sós változatot használunk, akkor még azt sem kell külön hozzáadni. Ilyen módon megmarad a rizs fehéres színe, de az íze érdekesebb lesz.

Paprikás változatok

A magyar konyhából hogy is maradhatna el a legközkedveltebb fűszer, a pirospaprika? Bizony a rizshez is kipróbálhatjuk! Akár önmagában is összekeverhetjük vele, de még finomabb lesz, ha füstölt őröltpaprikát alkalmazunk. De készíthetünk egy kevés hagymás pörköltalapot, és ezzel is összekeverhetjük a rizst, nagyon fenséges köret lesz belőle!

Curry a kedvenc

Ha curryt adunk a rizshez, akkor a színe is különleges lesz - a fűszertől sárgássá, de mindemellett sokkal ízletesebbé válik. Vigyázzunk, nem kell belőle sok! Ha bírjuk a fűszeres ízvilágot, akkor még borssal is kiegészíthetjük ezt az egyveleget.

Tálalási javaslatok

A paprikás változatot fogyaszthatjuk tejföllel, a currys verzióhoz pedig finom a jól átsütött tükörtojás. Összekeverhetjük zöldségekkel (nem csak borsóval! - finom hozzá a rép, kukorica, zöldbab, snidling is), és megsüthetjük wok-ban, akár sajttal.

Ezekkel a verziókkal közkedveltebbé tehetjük ezt a valójában egészséges köretet.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?