Menü

"Hizlal" a stabil párkapcsolat?

A felmérések szerint a tartós párkapcsolatban, házasságban élőket jobban fenyegeti az elhízás veszélye. Ennek pszichológiai és életmódbeli okai is vannak, amikre érdemes odafigyelni, ha szeretnénk megtartani az ideális testsúlyunkat, és megelőzni a pluszkilókat.

A kritikusok szerint a jelenség oka, hogy stabil kapcsolatban már kevésbé van jelen a "tetszeni akarok" érzése. A felek nem érzik, hogy ugyanúgy tenniük kell a külsejükért, hiszen szeretik és elfogadják őket - jobb esetben. Tény, hogy meghúzódik egy effajta gondolkodásbeli ok is amögött, hogy nagyobb a túlsúly esélye a házasok, vagy együtt élők körében. Sokszor nem a hagyományos értelemben vett lustaságról, vagy hanyagságról van szó, mindössze a fókusz áthelyeződik a külsőről a belső dolgokra. Elvégre a boldog együttéléshez kevés az, ha valaki jól néz ki, a harmónia máshol rejlik. A hétköznapi rutin során elúszhat a fontossága a külalaknak és a testsúlynak, és sokszor csak későn eszmélnek fel, amikor már felcsúszott 10-20 többletkiló.

A klasszikus felállás szerint a pár összeköltözik, és élvezik a közös evéseket, főzéseket. Legtöbbször a vacsora az, amit együtt tudnak elkölteni, ha átlagos munkarend szerint dolgoznak - márpedig ez a leghízlalóbb étkezés, hiszen közeledve a lefekvéshez lassul az anyagcserénk. Amennyiben nincsenek ismereteik az egészséges életmódról, akkor klasszikus ételeket fogyasztanak és készítenek, például finomlisztes tésztákat. Így könnyedén borítékolható némi hízás...

Szakítások esetén sokan visszafogynak az eredeti testsúlyukra. Főleg mert az ezzel járó stressz és érzelmi nehézségek nem szolgálják a jó étvágyat, de sokan ekkor eszmélnek rá arra is, hogy mi történt a testükkel a párkapcsolatban. Ennek ellenére az említett jelenség megelőzésére természetesen nem a kapcsolat felbontása a megoldás :)

Íme néhány tipp, ami viszont segíthet:

- Iktassuk be a sportolást közös programként! Valami olyat keressünk, ami nem túl erőltetett, hanem még kellemes szabadidős lehetőség. Például rendszeres kutyasétáltatás, túrázás, fallabdázás.

- Lehetőség szerint alakítsuk át a közös napirendünket: keljünk picit korábban, és fogyasszunk együtt tápláló, de közös reggelit a párunkkal. Amikor hazaérkezünk, inkább könnyed uzsonnát, vagy zöld teát, gyógyteát igyunk, miközben megbeszéljük a napi történéseket.

- Szabjuk át a vacsorákat: rengeteg finom, de kevésbé hízlaló vacsora létezik, amit lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk el.

- Cseréljük le az alapanyagokat egészségesre, például cukor helyett használjunk ízben azzal teljesen azonos természetes édesítőszert. Ha ügyesek vagyunk, akkor az alternatív megoldások ellen esetlegesen tiltakozó párunk észre sem fogja venni a különbséget - utólag pedig talán nem bánja majd.

- Menjünk el együtt állapotfelmérésre, ahol megvizsgálják a testsúlyunk és magasságunk alapján, hogy van-e többletsúlyunk, valamint megnézik a testzsírszázalékot, a fizikai és szervállapotunkat. Érdekes és felébresztő visszajelzés lehet mindkettőnk számára. Vagy akár motiváció a közös fogyáshoz.

- Ha már itt tartunk, együtt, egymást segítve sokkal könnyebb diétázni. Állítsunk fel közös célokat ezen a téren, és támogassuk egymást a megvalósításban! Elvégre elég nehéz úgy fogyni, ha a párunk mellettünk önfeledten majszolja a palacsintát (noha kellő elhatározással ez sem lehetetlen).

A közös életmódváltás, vagy fogyás még a párkapcsolatot is erősítheti, amennyiben együttes célt és tevékenységet látunk benne.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!