Menü

10 ok, amiért fáradt lehetsz

Bármilyen komolyabb betegség fáradttá teheti az embert. Azonban vannak kisebb, láthatatlanabb okai is annak, ha a reggeli ébredéskor úgy érezzük, az éjszakai pihenés helyett mintha kimostak volna minket. Most 10 okot ismertetünk, melyeknek szerepe lehet a fáradtságérzet kialakulásában.

1. Cöliákia: egyfajta ételintolerancia, amikor a szervezet nem jól reagál az elfogyasztott gluténre – közismertebb néven lisztérzékenység. Napjainkban nagyon gyakori állapot, és sajnos sok esetben maga a beteg sem tud róla. Tünetei sokfélék lehetnek a fáradtságtól a vérszegénységen keresztül a hasmenésig szinte bármi.

2. Vérszegénység: a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb oka az állandó fáradtságnak. Húszból általánosan egy férfit érint, menstruáló nőknél viszont sokkal gyakoribb is lehet.

3. Krónikus fáradság szindróma: egy komoly állapot, ami legalább hat hónapig tart. Rendszerint más tünetek is megfigyelhetőek, többek között torokfájás, izom- vagy ízületi fájdalom és fejfájás.

4. Alvási apnoé (légzésszünet): ebben a kórképben alvás alatt a torok összeszűkül vagy bezár, és folyamatosan megszakítja a légzést. Következménye lehet horkolás, illetve a vér oxigénszintjének csökkenése. Az illető éjszaka gyakran felébred, és másnap kifejezetten kimerültnek érzi magát. Leggyakrabban a túlsúlyos, középkorú férfiaknál fordul elő, és a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás súlyosbíthatja.

5. Pajzsmirigy alulműködés: kevés a tiroxin nevű hormon a szervezetben, és ez fáradtságérzetet eredményezhet. De a súlynövekedés és a fájó izmok is a jellemző tünetek közé sorolhatók. Inkább a nők betegsége, és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága.

6. Cukorbetegség: a fáradtság mellett jellemző tünetek az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizelés és a súlycsökkenés.

7. Mononukleózis: egy vírus okozta fertőzés, melyet lázas állapot is kísérhet a fáradtságérzet, a torokfájás és a duzzadt mirigyek mellett. Leggyakrabban tinédzserek és fiatal felnőttek betegsége, és a tünetek a fertőzést követő 4-6 hétig tartanak, de a fáradtságérzet még hónapokig fennállhat.

8. Depresszió: megakadályozhatja az esti elalvást, illetve reggel túl korai ébredést is eredményezhet, aminek következtében a nap folyamán fáradtabbak lehetünk.

9. „Nyugtalan lábak”: ez egy olyan érzés a lábakban, ami ébren tart éjszaka. Azt érezzük, hogy állandóan mozgatni kell a lábainkat, mintha mély fájdalmunk lenne, vagy spontán folyamatosan rángatóznak. Ebből kifolyólag a nap folyamán sokkal fáradtabbaknak érezhetjük magunkat.

10. Idegesség: néhány embernek állandó, kontrollálhatatlan idegességérzete van, ami olyan erős, hogy a mindennapi életüket is befolyásolja. A fáradtság a betegség jellemző tünete.

Forrás: www.nhs.uk

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!