Menü

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb időszakokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk. Jó, ha tonhalat, lazacot vagy tojást eszünk, mert ezek gazdagok D-vitaminban, de a megfelelő mennyiség beviteléhez szükséges a mesterséges kiegészítés. Napjainkban ötből egy ember rendelkezik alacsony D-vitamin szinttel, ez azonban nem egyenlő a D-vitamin deficienciával.

Mi is a D-vitamin?

A D-vitamint segít a testünkben lévő kalcium és foszfát mennyiségét szabályozni. Az ételekben rendszerint csak kis mennyiségben van jelen, például az olajos halakban, a vörös húsokban, a májban és a tojássárgájában. Megtalálható továbbá a vitaminnal dúsított étkekben, többek között a reggeli gabonapelyhekben. A fő forrás azonban a bőrünket érő napfény.

Az új angliai ajánlásról:

Az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitele ajánlott, különösen ősszel és télen. Ha valaki a D-vitamin deficiencia valamelyik kockázati csoportjába tartozik, érdemes egész évben D-vitamint szednie. Rizikókategóriák: azok az emberek tartoznak ide, akiket csak kevés vagy egyáltalán nem ér napfény, például az idősotthonok lakói, vagy akik letakart, fedett bőrrel mennek ki az utcára. A sötétebb bőrű egyéneknek, például az afrikaiaknak vagy a dél-ázsiaiaknak is meg kell fontolniuk az egész éven át tartó plusz vitaminbevitelt, hiszen előfordulhat, hogy a napból nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Új ajánlás gyermekek számára

Az 1 és 4 év közötti gyermekeknek is napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitel javasolt egész évben. Elővigyázatosságként az egy év alatti gyermekek számára is ajánlott a napi 8,5-10 mikrogramm D-vitamin. Azoknak a babáknak, akik napi 500 ml-nél több folyékony tápszert kapnak, nincs szükségük D-vitamin kiegészítésre, mivel ezek az ételek eleve vitaminnal dúsítottak.

Legtöbben a tavaszi és nyári időszakban elég D-vitaminhoz jutunk a napsugárzás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend által. Ennek ellenére nem tudjuk mit jelent a megfelelő mennyiségű napfény, mivel a folyamatot számos faktor befolyásolja. A téli időszakban viszont nem elég erős a napsugárzás, hogy a szervezetünk elég D-vitamint tudjon termelni, és csak magával az ételeinkkel sem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, ezért van szükség a táplálék-kiegészítőkre legalább a hidegebb hónapokban.

Forrás: www.nhs.uk

Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?

Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Autoimmun betegségek, amiket érdemes ezzel kapcsolatban tudni

Sokféle szempontból hallhatunk az autoimmun betegségekről, melyek könnyen megkeseríthetik a betegek életét. Íme, néhány információ ezzel kapcsolatban.

Praktikák hasi zsír ellen

A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.

Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.