Menü

Mégsem hatékony a fogselyem használata?

Ismerjük be, mindannyian túlzunk egy kicsit, ha a fogorvosunk megkérdezi milyen gyakran használunk fogselymet. Most azonban mutatunk néhány érvet, hogy a következő alkalommal, ha elfelejtjük használni, ne legyen bűntudatunk – ugyanis meglepően kevés bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a fogselyem használata jót tenne a fogaink egészségének.

Valójában még soha nem vizsgálták igazán a fogselyem használat előnyeit. Az elképzelés az, hogy a fogselyem használatával segítünk a fogkő eltávolításában, és eltávolítjuk a baktérium számára táptalajt biztosító réteget a fogakról és a fogközökből, így megelőzhetjük a fogszuvasodás és más, fogínybetegségek kialakulását. A szánkban lévő legtöbb területet meg tudjuk tisztítani egy egyszerű fogmosással is. Vannak részek, például a fogközök, melyeket viszont fogkefével nem érünk el, ezt hivatott szolgálni a fogselyem. Azzal kapcsolatban azonban még nem történtek kutatások, hogy használata milyen mértékben segít ezek eltávolításában, megelőzésében.

Az eddigi eredményeket biztosító felmérések, amelyekkel a tudományos élet rendelkezik, kevés páciens bevonásával készültek, és nagyon rövid időtartamot öleltek fel. Mire gondolunk? Végeztek egy vizsgálatot 25 résztvevővel, akiket egyetlenegy fogselymezés után vizsgáltak meg. Egy másik vizsgálat során viszont csak a vérzést figyelték, és nem tanulmányozták a fogínygyulladást vagy a lyukas fogakat. Ezenkívül lehet olvasni olyan vizsgálatokról, amiben a fogmosás és fogselymezés együttes, valamint csak a fogmosás hatását értékelték. A bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a fogmosás és a fogselyem használata együtt előnyösebb, nagyon gyengék és megbízhatatlanok.

Sokszor a gyártó társaságok fizetik ezeket a tanulmányokat, ezáltal a kísérletek tervezését ők is megkezdhetik. Habár a bizonyítékok ellentétesek, sok vezető fogorvos még mindig azt mondja, hogy a fogselymezés nem teljesen céltalanul történik. A fogselyem és az egyéb fogköztisztító eszközök még mindig szerepelnek a hivatalos ajánlásokban, így a fog- és fogínyápolás fontos részét képezik. Az biztos, hogy a fogselyem használatával kárt nem okozunk, előnyünk viszont származhat belőle.

Forrás: www.iflscience.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.