Menü

Energiahordozó műanyag flakonból

Az óceánok tele vannak szeméttel. A természetes világgal kapcsolatos egyik legelszomorítóbb tény a csendes-óceáni szemétsziget, mely műanyagok gigantikus forgatagából és más tengeri hulladékból tevődik össze, ami az USA szárazföldi területének kétszeresét kiteszi.

A műanyag teljes lebomlása körülbelül 450 évbe telik, és mi mégis egyre többet juttatunk az óceánokba és tengerekbe. Fő célunk kellene hogy legyen, hogy ezt a jelenlegi szeméthalmazt eltakarítsuk, és megállítsuk az ideiglenes megoldásnak ezt a fajtáját, vagyis a további lerakatot. Erre vannak már a tudomány által előidézett lehetőségek is, amik segíthetnek. Egy amerikai és kínai kutatócsoport összefogásuk és közös erőfeszítéseik során leírtak egy módszert, amellyel a műanyagot energiahordozóvá tudják alakítani. Munkájuk eredményét a Science Advances nevű folyóiratban tették közzé.

Mi is a műanyag? Hidrogén, szén és oxigén atomok kombinációja, és ezek hosszú láncokba szervezett egysége. A műanyagot fosszilis energiahordozókból állítják elő, ebből következik, hogy ők maguk is átalakíthatóak valamiféle fosszilis energiahordozóvá. A kutatók úgy döntöttek, hogy figyelmüket egy egyláncú molekulára, a polietilén felé fordítják, amely az egyik leggyakrabban használt műanyagtípus a világon.

A polietilén a legnagyobb mennyiségben előállított műanyag a világon, gyártása éves szinten meghaladja a 100 milliárd kg-ot” – írják a szerzők a tanulmányban.

A polietilén lebontása kifejezetten hosszú időt és erőteljes kémiai folyamatokat igényel, ha azt szeretnénk, hogy reagáljon bármivel – vagy át szeretnénk alakítani energiahordozóvá. Csak a melegítés nem segít, ugyanis ilyenkor a molekulaláncok (polimerek) nagyon sok kisebb darabbá esnek szét, és mindannyian egyéni sajátosságokkal rendelkeznek. A tudósok ennek tudatában fordultak a katalizátorok és a kémiai anyagok felé, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

A kutatócsoport először egy irídium-gazdag vegyületet használt, amely eltávolítja a hidrogént a polietilénből. A második katalizátor alumínium, oxigén és rénium keverékét tartalmazta, melynek segítségével a polimert darabokra zúzták. A folyamat végén az eredeti polietilén hulladékból – ami ebben az esetben bevásárlószatyrot, műanyag flakont vagy ételcsomagolást jelentett – energiahordozó keletkezett. A csoport anélkül állított elő egy teljesen más kémiai anyagot, hogy a folyamat során sok hőt, vagyis energiát fektetett volna be.

Ha változtatják a reakció sebességét vagy a kezdeti lépések hőmérsékletét, meg tudják határozni, hogy folyékony halmazállapotú vagy egyfajta viaszszerű anyagot szeretnének kapni. Úgy tűnik a folyamat viszonylag tiszta, alacsony szennyezettségű energiahordozó előállítását teszi lehetővé.

Jó ötlet, hogy így hasznosítsuk újra a műanyag hulladékot, de valójában inkább azokra az energiaforrásainkra kellene koncentrálnunk, amelyek ökológiai lábnyoma közelít a nullához, mint például a megújuló vagy a nukleáris energiaforrások. Mindent összevetve, abba kell hagynunk a műanyag nagymértékű pazarlását!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.