Menü

Egyszerű környezetvédelem: főzzünk fedő alatt!

Ha szeretnénk spórolni a Földünk erőforrásaival, és fontos számunkra a környezetvédelem, akkor bizony a hétköznapi szokásainkat kell átalakítanunk. De miért is tennénk így? Például, mert tiszteljük a helyet, ahol élünk: a csodálatos Föld bolygót. Csakhogy az itt található erőforrások végesek, főleg a jelen felhasználási mód mellett. Az úgynevezett civilizált ember mégsem civilizáltságot mutat, amikor a környezetéről van szó, pedig alapvető lenne, hogy tisztelettel viszonyuljunk környezetünkhöz.

Mondani szokták, hogy gyerekeink, unokáink fogják tapasztalni azt, ahogyan ma élünk. Igen, a kis dolgok is nagyot számítanak. Azt ismerjük, hogy zárjuk el a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen (lásd Gazdálkodj okosan társasjáték). Másik fontos példa az, hogy nem mindegy, hogyan főzünk. Ha fedő alatt készítjük az ételeket, azzal rengeteg energiát takarítunk meg!

Gyakori szokás, hogy fedő nélkül, magas lángon készítjük az ebédre- és vacsoráravalót, mert azt hisszük, így hamarabb készen lesz. Ez sajnos tévedés, hiszen semmivel sem végzünk előbb, mintha fedő alatt, de kisebb lángon készítjük el ugyanazt. Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel több gázt, vagy áramot fogyasztunk, attól függően, hogy milyen tűzhelyünk van. Arról nem is beszélve, hogy a fedő nélküli főzés során telegőzüljük a konyhát, és így sokkal gyakrabban kell bekapcsolnunk a pára- és szagelszívót, amely igen sok áramot használ.

A konyhában további apró dolgokkal spórolhatunk energiát. Mennyire fontosak például az elektromos kijelzők? Mindig világítania kell a mikrohullámú, vagy a kenyérsütő kijelzőjének? Teljesen felesleges. Nyáron további energiatakarékosság, ha gázkazános melegvízfűtés esetén apró-cseprő dolgok miatt nem nyitjuk meg a melegvizet, csak a hideget. Hiszen minden alkalommal, amikor megnyitjuk a melegvizes csapot, teljesen feleslegesen indul el a kazán - rövid idő alatt nem ér oda a melegvíz és nem is melegszik fel.

A szakemberek szerint tévhit, hogy a mosogatógép környezetszennyezés lenne. Ha megfelelően használjuk - azaz kellően megtöltjük, valamint környezetbarát mosogatószert használunk hozzá - , akkor gazdaságosabb lehet, mint például a folyóvizes mosogatás.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.