Menü

Egyszerű környezetvédelem: főzzünk fedő alatt!

Ha szeretnénk spórolni a Földünk erőforrásaival, és fontos számunkra a környezetvédelem, akkor bizony a hétköznapi szokásainkat kell átalakítanunk. De miért is tennénk így? Például, mert tiszteljük a helyet, ahol élünk: a csodálatos Föld bolygót. Csakhogy az itt található erőforrások végesek, főleg a jelen felhasználási mód mellett. Az úgynevezett civilizált ember mégsem civilizáltságot mutat, amikor a környezetéről van szó, pedig alapvető lenne, hogy tisztelettel viszonyuljunk környezetünkhöz.

Mondani szokták, hogy gyerekeink, unokáink fogják tapasztalni azt, ahogyan ma élünk. Igen, a kis dolgok is nagyot számítanak. Azt ismerjük, hogy zárjuk el a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen (lásd Gazdálkodj okosan társasjáték). Másik fontos példa az, hogy nem mindegy, hogyan főzünk. Ha fedő alatt készítjük az ételeket, azzal rengeteg energiát takarítunk meg!

Gyakori szokás, hogy fedő nélkül, magas lángon készítjük az ebédre- és vacsoráravalót, mert azt hisszük, így hamarabb készen lesz. Ez sajnos tévedés, hiszen semmivel sem végzünk előbb, mintha fedő alatt, de kisebb lángon készítjük el ugyanazt. Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel több gázt, vagy áramot fogyasztunk, attól függően, hogy milyen tűzhelyünk van. Arról nem is beszélve, hogy a fedő nélküli főzés során telegőzüljük a konyhát, és így sokkal gyakrabban kell bekapcsolnunk a pára- és szagelszívót, amely igen sok áramot használ.

A konyhában további apró dolgokkal spórolhatunk energiát. Mennyire fontosak például az elektromos kijelzők? Mindig világítania kell a mikrohullámú, vagy a kenyérsütő kijelzőjének? Teljesen felesleges. Nyáron további energiatakarékosság, ha gázkazános melegvízfűtés esetén apró-cseprő dolgok miatt nem nyitjuk meg a melegvizet, csak a hideget. Hiszen minden alkalommal, amikor megnyitjuk a melegvizes csapot, teljesen feleslegesen indul el a kazán - rövid idő alatt nem ér oda a melegvíz és nem is melegszik fel.

A szakemberek szerint tévhit, hogy a mosogatógép környezetszennyezés lenne. Ha megfelelően használjuk - azaz kellően megtöltjük, valamint környezetbarát mosogatószert használunk hozzá - , akkor gazdaságosabb lehet, mint például a folyóvizes mosogatás.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.