Menü

Hogyan óvjuk a gyerekeket a káros napsugárzástól?

Itt a tavasz és a nyár, végre többet süt a nap! Igen ám, de ezzel együtt sok szülő aggódni kezd: hogyan védje meg gyermeke bőrét a káros napsugárzástól? Persze a legjobb, ha az nem is éri közvetlenül a bőrét, mondják sokan. Dehát nem tarthatjuk őket burokban, hiszen az egészséges gyermeknek ilyenkor kezdődnek a legszebb napok, amikor végre hancúrozni lehet a szabad levegőn.

A naptej természetesen a kézenfekvő megoldás, de amiért sokan hezitálnak, az a naptejek összetevő listája. Mint tudjuk, a bőrünk nagyon érzékeny "felvevő rendszer". Erőebb hatással van a szervezetünkre az, ami a bőrünkön keresztül jut be, mint amit megeszünk! Miért? Mert a belső szervrendszerünk fel van készülve arra, hogy az esetleges káros anyagokat kiszűrje, a bőrünkön át viszont ez már nincs meg.

De milyen anyagokat is tartalmaznak a naptejek, amiket "nem kedvelünk"? Főleg mesterséges illatanyagokat, amelyek a legtöbb ismert márka esetén ismeretlen eredetűek, és károsságukat nemigen lehet pontosan felmérni. Valamint tartósítószereket és egyéb olyan kémiai összetevőket, amik irritálhatják a bőrt, allergén hatást válthatnak ki, vagy hosszú távon felboríthatják annak kémiai egyensúlyát. Ez esetben pontosan nem is érzékeljük, hogy mitől vannak bőrproblémáink.

Sokakat megnyugtat, ha egy-egy vezető márka termékeit használja, pedig ez önmagában - sajnálatos módon - semmire sem garancia. Mielőtt a gyermekünk bőrére kenjük ezeket a termékeket, olvassuk el és tanulmányozzuk az összetevőlistát! Az interneten már könnyen kideríthetjük mindegyik anyagról, hogy az pontosan micsoda, mennyire természetes, és káros-e, avagy sem, továbbá van-e potenciális bőrirritáló hatása.

Keresgélhetünk olyan termékcsaládokban is, akik eleve biokozmetikumokkal foglalkoznak, pl. a Biola és a Monsa is árul napvédelemre alkalmas termékeket. Az is jó megoldás, ha házilag állítunk össze erre alkalmas kencéket, ehhez sok receptet találhatunk. Viszont bánjunk ezekkel óvatosan, és teszteljük saját magunkon. Javasolják például a kakaóvajat napvédelemként, de az érzékeny, fehér, napfényhez nem szokott bőrnek önmagában ez nem biztos, hogy elegendő.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?