Menü

Könyvajánló: praktikus Gyógynövény-kalauz

Könyvajánló sorozatunkban ezúttal egy nagyon gyakorlatias kis könyvecskét mutatunk be. A Terepi gyógynövény-kalauz az Alsó-Tisza völgybe című kiadvány több tucatnyi gyógynövénnyel ismertet meg bennünket egyszerűen és lényegre törően.

Egyre többen gyógyulunk gyógynövényekkel, vagy próbáljuk megőrizni az egészségünket a természet adta kincsekkel. Érdekes tapasztalás, hogy megismerve a gyógynövényeket rájövünk, hogy minden megterem a környezetünkben, amire csak szükségünk lehet.

A könyv a legtöbb szakkönyvvel ellentétben rövid, de jól érthető leírást ad a gyógynövényekről, majd ismerteti azok külső és belső felhasználási lehetőségeit. Nem csupán a gyógyuláshoz és egészségmegőrzéshez ad tippeket, hanem ezen növények étkezési felhasználására is kitér. Mindezt egy-egy oldalban, lényegretörően. Egy pillantás alat megtudhatjuk, hogy az adott gyógynövényt mikor érdemes gyűjtenünk, valamint hogy a növény mely részét kell szednünk. A növények felismerését a könyvhöz készített egyedi rajzok segítik, valamint a belső borítóban található színes fotók. Az író közérthetően elkalauzol bennünket a szedés, szárítás és felhasználás kérdéseiben.

Megtalálhatjuk összegyűjtve, hogy mely panaszunkra milyen gyógynövények ajánlottak, valamint szedési naptárat is kapunk hónapokra lebontva, hogy mikor milyen növényeket érdemes gyűjtenünk. Kis ismerkedéssel hamar rájövünk, hogy sok növény egyszerűen elérhető és megtalálható a számunkra.

Az olvasók kedvencei a könyvben található matricák. Minden növényhez tartozik egy befőttesüvegre tehető matrica, hogy leszedett növényeink tárolása egyszerűbbé váljon, és jól mutassanak a konyhaszekrényben, könnyen megtaláljuk őket.

Természetesen nem csak az alföldiek számára kiváló és használható olvasmány, hiszen ezek közül a legtöbb növény kis hazánk más területein is megtalálható. Így hát bárki nyugodtan forgathatja, gyorsan szerezhet ismereteket a témakörben.

A könyv magánkiadásban jelent meg, megrendelhető 1290 Ft-os áron a zoldkortek@gmail.com e-mail címen, vagy a www.facebook.com/korte.egyesulet facebook oldalon. Bővebb információ ugyanitt kérhető.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.