Túl sokat eszünk!
- Dátum: 2016.04.20., 20:38
- éhség, éhségérzet, evés, folyadékfogyasztás, szénhidrát, Táplálkozás
A nyugati átlagemberről leegyszerűsítve elmondható, hogy nem táplálkozik helyesen, ezen belül többet eszik annál, mint amire szervezetének szüksége van. Ha ez ráadásul mozgásszegény életmóddal is párosul, kész is a baj, a túlsúlyt és az elhízást nem nagyon akadályozhatja meg semmi.
No, de mit tegyünk? Szerencsére bőven akadnak hasznos fogások arra az esetre, ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább, azonnal ennünk kell valamit. Pedig tudjuk, hogy nem lenne szabad.
Finom a torta, az igaz, de kevesebb szénhidrátot kellene fogyasztanunk...
Először is, ha a só, a cukor és zsír mellett a szénhidrát beviteli értékét is a megfelelő szintre csökkentjük, kisebb az esélye annak, hogy egy-egy főétkezés után nem sokkal farkaséhséget érzünk. Nem kell teljesen kiiktatnunk a szénhidrátot, de tapasztalni fogjuk, a kisebb mennyiség jó hatással lesz éhségérzetünkre.
Egyébként is jogos a többször kevesebbet elv, azaz nyugodtan étkezzünk napi ötször, vagy hatszor, ám ne vigyük túlzásba a mennyiséget. Na és persze a minőségre is figyeljünk oda. Aki hosszabb távon jót szeretne magának, az édességeket csak ünnepnapokon veszi elő és a cukros, vagy sós péksüteményeket is igyekszik elkerülni. Ezek helyett jöhetnek a gyümölcsök, zöldségek, finomítatlan szénhidrátok.
Inkább többször együnk keveset
A folyadékfogyasztás fontossága közismert, s a hidratálás miatt abban is segít, hogy csökkentsük vele éhségérzetünket. Tehát igyunk bőséggel, de lehetőleg ne üdítőitalokat, alkoholt, de a túl sok gyümölcslétől is óvakodjunk. A legjobb a víz, amelyet nem mellesleg számos egészséges ízesítővel is meg lehet bolondítani.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.
Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.