Menü

Védd a környezetet, ne légy bürokrata!

Nem is sejtjük, hogy hétköznapi cselekedeteink, szokásink milyen hatással vannak a környezetünkre. Például a bürokrata hozzáállás nagyon is környezetkárosító hatású! Hiába az első gondolatunk, hogy nem rajtunk múlik, a mi hozzáállásunk is rengeteget jelent.

Egy felmérés során kiszámolták, hogy rengeteg üzemanyagot pazarolunk például azzal, hogy e-mailek helyett hivatalos leveleket küldünk szerte az országban, vagy a világban. Igaz, hogy ehhez is elektromos áram szükségeltetik, mégis kevesebb környezeti igénye van egy gyors e-levélnek, mint a postai küldeménynek.

Szintén nem mindegy, hogy a csekkeket, számlákat papíron kérjük-e (ami rengeteg fa kivágásával jár), vagy elektronikus úton fizetjük? Ugyanis a postára autózni szintén környezetkárosító lehet – persze mehetünk kerékpárral is. A nyomtatások esetén nem csupán a papírigénnyel kell számolni, hanem a tintapatronok szennyezésével is, ami festékek, csomagolások, valamint műanyag alkatrészek tömkelegét jelenti.

Láthatjuk tehát, hogy a környezetünk védelméért akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha komplex módon gondolkodunk, és hétköznapi szokásaink mindenféle szegmensét átgondoljuk. A „gyűjtögető életmód” vajon segít-e rajtunk? Rengetegen vallják, hogy biztonsági okokból kérik papíralapon a bankszámlakivonatukat, a csekkjeiket, vagy intézik így az átutalásokat. De azért érdemes belegondolni, hogy ezzel hány dobozt töltünk meg évente, valamint hogy hányszor vettük elő ezen dokumentumokat? S ha mégis, az elektronikus forma nem helyettesíthette volna…?

Ma már rengeteg online háttértár áll rendelkezésre, hogy azt a kifogást is elvethessük, a számítógépen tárolt információk sérülékenyek. Egy megbízható elektronikus felhő, vagy online rendszer segítségével tényleg semmi szükségünk nem lesz arra, hogy pazaroljuk a Föld értékeit. Ne feledjük: az újrahasznosítás nem megoldás, csupán aprócska csepp a rengetegben, ami szintén magas energiaigénnyel rendelkezik.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?