Menü

Városból a meditatív természetbe

Hivatalosan is itt a tavasz! Ha városban él, ne késlekedjen azt maga mögött hagyni, és friss levegőt szívni a természetben, az egészségének is jót fog tenni!

Hogy miért? Felmérések igazolták, hogy a városi környezetnek nemcsak a tüdőnk látja kárát, hanem az elménk is. Magasabb a depresszió, és egyéb lelki eredetű betegségek, zavarok előfordulása azoknál, akik városi életmódot folytatnak, és keveset kirándulnak, vagy ritkán vannak bármilyen természetes környezetben.

Sajnos Magyarországon alig-alig van hagyománya annak, hogy kihasználják a legalább meglévő városi parkokat. Míg sok országban az első napsugarakkal együtt a piknikezők is megjelennek, nálunk sok helyen ezt szabályzat is tiltja: a fűre még csak rálépni sem szabad. Igaz, úgyis az elmének és léleknek az az igazi megtisztulás, ha minél valóságosabb, elevenebb természet környezetben tartózkodunk.

Ajánlunk néhány gyakorlatot, amit érdemes elvégezni, akár erdőn, akár mezőn.

  • Amennyiben teljesen tiszta, autóktól távol eső helyen van, végezze el ezt az egyszerű tüdőtisztást: lélegezzen mélyen, amennyire csak tud, majd fújja ki teljesen a levegőt. 10 ilyen fajta mély lélegzet természetes környezetben ugyanis kiválóan megtisztítja a légzőszervünket.
  • Üljünk le a fűbe, és csukjuk be a szemünket, majd képzeljük el, hogy egy fehér és aranyló fényzuhany teljesen letisztítja rólunk a város szennyezettségét, és a tömeg miatt ránk rakódott negatív energiákat, valamint a rohanás miatti stresszt. Próbáljuk vizualizálni, ahogy a fűszálak átadják számunkra a Föld erejét, és a falevelek is tiszta oxigént, valamint életerőt hullatnak ránk.
  • Elvégezhetjük a klasszikus „földelő” gyakorlatot is. Csukjuk be a szemünket, s pár mély lélegzetvétel után képzeljük el, hogy gyökeret eresztünk a földbe, majd ezen keresztül leengedjük a mélybe minden nehézségünket, stresszünket, amikor kifújjuk a levegőt. Majd fordítva gondolatban húzzuk fel a magmából Földanya éltető erejét, és ahogy szívjuk be a levegőt, fordítsuk a fejünket az ég felé ugyanúgy csukott szemmel, s ezt ismételjük, míg kedvünk tartja.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?