Menü

Ésszel enni kétféleképp is lehet

Min múlik, hogy mennyit eszünk? Egyrészt persze a fizikai állapotunkon: testmagasság, testsúly, stb. De még inkább: a gondolkodásunkon. Ésszel enni kétféleképpen is lehet: az egyik hozzáállás segít bennünket az egészséges életmódban, míg a másiktól hízunk.

Sok esetben az elhízás egyik oka, hogy megszokás szerint étkezünk. Gondolatainkban megállapítjuk, hogy mi pl. két tányér étellel lakunk jól, vagy hogy a vacsora fontos étkezés, és már ösztönösen, automatikusan eszerint táplálkozunk. Lehet, hogy nem is vagyunk éhesek, de leülünk vacsorázni, vagy éppenséggel kevesebb mennyiségű étekkel is beérnénk, de mégis levágjuk a második szelet kenyeret is. Ez a valódi odafigyelés hiányát jelenti.

Tovább ront a helyzeten, ha olvasás, vagy tévénézés közben fogyasztjuk el az ennivalónkat, mert akkor automatikusan, gondolkodás nélkül pakoljuk a szánkba a falatokat. A másik probléma, hogy a gyomrunk később reagál, és ezzel a ténnyel ilyenkor nem foglalkozunk: a jóllakottság érzése mindig később jelentkezik, mint ahogy eszünk. Emiatt lehetséges, hogy „degeszre esszük magunkat”, ez az, amikor úgy érezzük, hogy szinte kidurranunk.

A másik lehetőség, ha tudatosan gondolkodva eszünk. Ez épp a fenti evésminta ellenkezőjét jelenti. Például határozzuk meg előre, hogy mennyit fogunk enni! Tapasztaljuk ki a valódi igényünket, amikor már nem érzünk sem teltség- sem éhségérzetet. Vegyük figyelembe azt is, hogy sok esetben az evés után 5-20 perccel érezzük, hogy mennyire is laktunk jól valójában. Próbáljunk a „jelenben lenni”, amíg eszünk: élvezzük az ételek ízét, minőségét. Ezen segít, ha gusztusosan elrendezve helyezzük a szánkba az ételt. A különbséget egy egyszerű banánnal is gyakorolni lehet: nem mindegy, hogy a szokásos módon fogyasztjuk el, vagy karikákra vágva, lassabban. Egész más lesz a hatás, érdemes kipróbálni!

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.