Menü

Tippek táplálkozáshoz

Az egészséges életmód témája az egyik leggyakoribb diskurzus manapság. Egyre több ember akar valóban egészséges módon táplálkozni, megfelelő étrendet követni.

Abszolút pozitív változás, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az életmódunkkal kapcsolatban. Azonban még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedés irreális célokba torkollik, és idő előtt kifullad. Főleg a fogyni vágyók körében jellemző, hogy csapongva próbálnak változtatni, illetve olyan drasztikus módon, mely hosszú távon bizonyosan nem jár sikerrel.

Az egészséges táplálkozást illetően is elsősorban nem diétákban és különböző kúrákban kell gondolkodnunk. Érdemesebb inkább egyszerűbb, és tartható alapelveket követnünk táplálkozásunkkal kapcsolatban.

Lássuk, mit tanácsolnak a dietetikusok! Nem újdonság, de fontos, alapvető tanács, hogy legalább fél kiló zöldség félét kellene fogyasztani naponta. Ügyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával mindig legyen tányérunkon valamilyen zöldség is. A zsiradék bevitelre is ügyelni kell! Részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat az állati eredetűekkel szemben. Ennek érdekében ne hagyjuk ki étrendünkből az olajos magvakat, fogyasszunk például több diófélét.

Szintén sarkallatos pontja táplálkozásunknak a szénhidrát fogyasztás. A teljes értékű gabonafélék fogyasztása is egyre inkább előtérbe kerül. Az ezekben lévő élelmi rost olyan szénhidrát, amely jótékony hatású szervezetünkre. Ha pedig a gabonaféléknél tartunk, ne feledkezzünk meg a zabról sem, amely egészségmegőrző hatással bír. A zab értékes összetevői csökkentik a koleszterinszintet, ezért szerepe van szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. A zabkása gyümölccsel kiváló reggeli, de más ételek dúsításához is használhatjuk a zabpelyhet.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Tűzgyújtás szabadban és otthon: A gondtalan sütés-főzés szabályai

A nyári időszak beköszöntével egyre többen választják a nyílt ég alatti főzést. Akár a kertben, akár az erdőben, a kültéri főzőcskézés remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Legyen szó grillezésről, bográcsozásról vagy szalonnasütésről, fontos, hogy betartsuk a tűzrakásra vonatkozó szabályokat és körültekintően járjunk el különösen szabadban.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Miért lehet stresszes a nyaralás?

A nyaralás a legtöbb ember számára a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ideje – legalábbis elméletben, „papíron”. A valóság azonban sokszor mást mutat: a nyári szabadság időszaka nem ritkán feszültséggel, családi vitákkal, időnyomással vagy éppen kiábrándulással jár.

A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.