Menü

Tippek táplálkozáshoz

Az egészséges életmód témája az egyik leggyakoribb diskurzus manapság. Egyre több ember akar valóban egészséges módon táplálkozni, megfelelő étrendet követni.

Abszolút pozitív változás, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az életmódunkkal kapcsolatban. Azonban még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedés irreális célokba torkollik, és idő előtt kifullad. Főleg a fogyni vágyók körében jellemző, hogy csapongva próbálnak változtatni, illetve olyan drasztikus módon, mely hosszú távon bizonyosan nem jár sikerrel.

Az egészséges táplálkozást illetően is elsősorban nem diétákban és különböző kúrákban kell gondolkodnunk. Érdemesebb inkább egyszerűbb, és tartható alapelveket követnünk táplálkozásunkkal kapcsolatban.

Lássuk, mit tanácsolnak a dietetikusok! Nem újdonság, de fontos, alapvető tanács, hogy legalább fél kiló zöldség félét kellene fogyasztani naponta. Ügyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával mindig legyen tányérunkon valamilyen zöldség is. A zsiradék bevitelre is ügyelni kell! Részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat az állati eredetűekkel szemben. Ennek érdekében ne hagyjuk ki étrendünkből az olajos magvakat, fogyasszunk például több diófélét.

Szintén sarkallatos pontja táplálkozásunknak a szénhidrát fogyasztás. A teljes értékű gabonafélék fogyasztása is egyre inkább előtérbe kerül. Az ezekben lévő élelmi rost olyan szénhidrát, amely jótékony hatású szervezetünkre. Ha pedig a gabonaféléknél tartunk, ne feledkezzünk meg a zabról sem, amely egészségmegőrző hatással bír. A zab értékes összetevői csökkentik a koleszterinszintet, ezért szerepe van szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. A zabkása gyümölccsel kiváló reggeli, de más ételek dúsításához is használhatjuk a zabpelyhet.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.