Menü

Napi öt-hat étkezés ajánlott

Sajnos ma is kevesen tartják a napi étkezések rendjét és megfelelő összetételét. Tisztázzuk a tévhiteket, bemutatjuk a rossz és jó példákat.

Sokan úgy gondolják, hogy a reggelire felesleges időt és energiát pocsékolni. Mások diéta, vagy fogyókúra céljából mondanak le róla, a modern felgyorsult életvitel szintén nem kedvez a nap első étkezésének, pedig általánosan elfogadott nézet a kiemelt fontossága.

Az igazság, hogy naponta 5-6 alkalommal kellene étkezni. Semmi ördöngösség: minőségi fehérje, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség. Ezeket kell rendszeresíteni, nem túlzásba vinni, de odafigyelni a mennyiségre, rendszerességre. Az 5-6 alkalomból természetesen a főétkezések a legfontosabbak, s ezek közé tartozik bizony a reggeli is.

A reggeli minősége és mennyisége felel a nap jelentős részének megfelelő energiaszintjéért. Azaz a szimpla kávé, vagy a kávé-édesség kombináció nem elegendő. Szükségünk van (lenne) teljes értékű gabonára, valamint valamilyen tejtermékre, tojásra, húsra, vagy halra. Ehhez jöhet a gyümölcs, vagy zöldség, és nem szabad megfeledkezni a folyadékfogyasztásról sem.

A főétkezések mellett érdemes tízórait és uzsonnát tartani, lehet a menü gyümölcs, joghurt, kefir, vagy valamilyen egészséges gabonaféle. A „kis étkezéseknek” azért is nagy a jelentősége, mert segítségükkel nem leszünk este farkaséhesek és kevesebb az esélye a túlevésnek.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.