Családi pizza házilag
- Dátum: 2016.01.22., 12:22
- darált hús, ebéd, egészséges, egészséges táplálkozás, meleg étel, pizza, pizzaszósz, pizzatészta, recept, rostok, vacsora, zöldségek
Mint tudjuk, a pizza alapvetően nem tartozik az egészséges ételek közé. Ennek oka főként a tésztában lévő fehérliszt, valamint a sok esetben cukorral kiegészített pizzaszósz. Mindez azért is sajnálatos, mert sok gyermek és felnőtt kedvence, nem csak Olaszországban… Szerencsére mint a legtöbb étel, ez is átalakítható egészségessé, és így máris nem kell lemondanunk róla. Próbálja ki receptünket, amellyel az egész család jól fog lakni! Nem csak a mennyiség miatt: az egészséges ételek a magasabb rosttartalom miatt sokkal laktatóbbak.
A pizzatésztát többféleképpen is elkészíthetjük: a robotgép dapasztókarával, vagy kézzel is összekeverhetjük, de segítségül hívhatjuk a kenyérsütőt is. Gyúrjuk össze az alábbiakat: 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 125 g zabliszt, 50 g búzasikér, 6 evőkanál olívaolaj, 5 teáskanál himalájasó, 360 ml víz, 1 csomag porélesztő. Ha kész, akkor kelesszük meleg helyen, vagy kelesztőtálban, amíg elkészítjük a szószt.
A pizzaszószt is állítsuk össze saját kezűleg, így sokkal ízesebb és egészségesebb lesz, cukor és mesterséges adalékanyagok nélkül. Egy doboz sűrített paradicsomhoz adjunk hozzá egy kis konzervnyi kockázott paradicsomot - de még jobb, ha van otthon saját készítésű paradicsomlevünk, vagy tudunk ilyet venni a piacon. Ezt főzés közben fűszerezzük be: adjunk hozzá sót, oreganót, bazsalikomot, chilit és/vagy házi "Erős Pistát" (csípős paprikakrémet), bőven fokhagymát, és bio sómentes vegetát, majd forraljuk össze.
Egy nagyobb tepsit (lehetőleg a sütő méretével megegyezőt) béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a tésztát. Kiváló ötlet, ha van egy pici fa, vagy műanyag hengerünk, amivel a tepsiben tudjuk kinyújtani a tésztát, így pontosan akkora méretű lesz, amire szükségünk van. Közepes hőfokon süssük elő, szúráspróbával ellenőrizhetjük, hogy meddig érdemes. Amikor a tészta még puha, nem teljesen sült, de már nem ragad, akkor ráhelyezhetjük az elősütés közben összeállított feltéteket.
Tehetünk rá mindenféle zöldséget: borsó, répa, kukorica, bab, nyers vöröshagyma, kalifornai paprika, és bármi más, amit találunk otthon. Ha húsos változatot készítünk, akkor ajánlott frissen daráltatni a húst a hentesnél (ez mindig egészségesebb, mint a készen kapható csomagolt darált húsok), ezt vajon megsütve összekeverhetjük a szósszal, és együtt a pizzára tehetjük.
A tetejére reszeljünk trappista sajtot, de az ínyencek kipróbálhatják a cheddar sajtot is, aminek sötétebb színe a kalifornai paprikával együttesen nagyon gusztusos kinézetet ad majd a pizzának - a fantasztikus ízekről nem is beszélve.
Jó étvágyat kívánunk!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?