Menü

A túlsúly lelki háttere

A túlsúly nem egyszerűen egészségügyi probléma: a mögötte álló lelki okok jelentősek, és azok kezelése nélkül igen nehéz tartós sikert elérni. Sőt, ezek a problémák akár teljes mértékben megakadályozhatják a fogyást. Érdemes tanulmányozni az erről szóló szakirodalmat.

A Nyitott Akadémia gondozásában nemrégiben jelent meg Lukács Liza pszichológusnő könyve Az éhes lélek gyógyítása címmel. A könyvet mindenkinek javasoljuk, akár újévi fogadalma volt a fogyás, akár régebbi projekt az életében a fogyókúra, de akkor is érdekes, ha a családban van túlsúlyos személy. Ahogy azt a könyvből megtudhatjuk, a túlsúly kezeléséhez komplex szemlélet szükséges. Nem elég csupán a különböző diéták és mozgásformák világában eligazodni, a lelki problémákat is kezelni kell. A fogyással egyidejűleg ugyanis a túlsúllyal együtt járó önértékelési zavar nem szűnik meg! Sok hajdanán kövér ember nyilatkozik úgy: a teste már megváltozott, de ő lélekben még mindig egy elhanyagolt, vagy lenézett, túlsúllyal küzdő ember. Ennek az oka egyértelmű: hiába mutat már mást a tükör, hiába gyógyul a test, ha a lélek nem változik vele együtt.

Az önértékelési problémával küzdő embernél eleve fennáll a kockázat, hogy kétségbeesésében követhetetlen diétákkal próbál meg megszabadulni a súlyfeleslegtől. Minél előbb szeretne elérni minél látványosabb eredményt, csakhogy ez több veszélyt is rejt magában. Egyrészt nagyobb a kockázat a kudarcra, hiszen önsanyargató diétákat nagyon nehéz hosszú távon betartani. Nem csupán az akarat hiánya miatt - sok esetben a test is közbeszól az ésszerűtlen táplálkozás esetén. Másrészt az éhezéssel gyakorta éppen az ellentétes reakciót válthatjuk ki a testünkből: az fogyás helyett raktározni kezd, mintha vészhelyzetet érzékelne - és nem is tévesen.

Ennél még mélyebben húzódó, döbbenetes és elgondolkodtató esettanulmányt olvashatunk Irvin D. Yalom világhírű pszichiáter Szerelemhóhér c. könyvében, a 3. "A kövér hölgy" című fejezetben. [Figyelem, a bekezdés további része cselekményleírást tartalmaz!] A történetben szereplő Betty jelentős túlsúllyal küzd, olyan mértékben, hogy a látvány még a szakember számára is visszatetsző. Ennek ellenére idővel, szépen lassan összehangolódik páciensével, aki - mint a kezelés végén kiderül, érzékeli terapeutája távolságtartását. Mégis a kliense marad, s hogy miért? Egyrészt mert már megszokta, hogy a kövéreket az emberek nem ölelik a keblükre, másrészt ő maga is undorodik a kövér emberektől, a saját túlsúlya ellenére, így megérti pszichiátere hozzáállását. Betty a terápia kezdetén gyakorlatilag maszkot visel, és vajmi keveset árul el a valós énjéről, a belső lelkiállapotáról. Yalom azonban nem hiába lett híres szakember: szép lassan lehámozza róla az álarcot, alatta pedig egy, az apja elvesztése óta halálfélelemmel küzdő nőt talál. Kiderül, hogy az apja rákos volt, és a problémái fogyással kezdődtek, így Betty a túlsúlyt noha gyűlölte, mégis az életre való garanciának tekintette tudat alatt. Persze ez egy oximoron, hiszen mennyire nevezhető életnek, hogy Bettynek a súlyproblémája miatt soha nem volt testi kapcsolata? A terápia pedig nem hiábavaló, az úton haladva a lelki okok feltárulásával a kliens is megszabadul a túlsúlyától.

Nem ritka, hogy a súlytöbblet egyfajta védekező mechanizmus, erre Lukács Liza is rámutat a könyvében. Azért kell azt komplex problémaként kezelni, mert köze lehet hozzá a munkahelynek, a párkapcsolatnak, a családi háttérnek is.

Akkor igazán sikeres és lehetséges a fogyás, ha megtaláljuk és kezeljük a probléma gyökerét, és az abból fakadó jelenlegi rossz viselkedés- és gondolkodásmintákat, tudat alatti blokkokat is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.