Az öregedésgátló vitamin
- Dátum: 2015.10.04., 21:33
- bőr, E-vitamin, immunrendszer, öregedés, öregedésgátlás, regenerálás, szívroham, Vitamin
Az E-vitamint, vagy más néven tokoferolt azért mondják öregedésgátlónak, mert mérhető, jelentős szerepe van bizonyos sejtek sejthártyájának védelmében. Az antioxidáns hatású vitamint szervezetünk nem képes előállítani, így táplálkozással és speciális készítmények segítségével kell fedezünk a szükségletet.
Az E-vitamin segít csökkenteni az úgynevezett szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök természetes módon termelődnek sejtjeinkben. Vitaminunk ezáltal segíthet megelőzni az érelmeszesedést, illetve többek között csökkentheti a szívroham, a trombózis, és a szélütés kockázatát.
Az úgynevezett öregedésgátlás abból is ered, hogy az E-vitaminnak nagy szerepe van bőrünk ruganyosságának (fiatalságának) megőrzésében, illetve a bőrhibák, bőrsérülések meggyógyulásában. Egyáltalán nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is rég felfedezte magának. Cukorbetegeknek is hasznos lehet, illetve a szemet is védi. Rákmegelőző hatása szintén ismert.
Az E-vitaminról összességében és általánosságban elmondható, hogy véd, segíti szervezetünk regenerációs képességét és az immunrendszer működését.
Hogyan vihetjük be szervezetünkbe e fontos vitamint? A legfontosabb források a különböző növényi olajok (például: napraforgó, tökmag, olíva, kukorica, búzacsíra olaj), valamint többek között a mogyoró és a mandula, illetve a hús, a máj és a tojás is tartalmaz E-vitamint.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.