Az öregedésgátló vitamin
- Dátum: 2015.10.04., 21:33
- bőr, E-vitamin, immunrendszer, öregedés, öregedésgátlás, regenerálás, szívroham, Vitamin
Az E-vitamint, vagy más néven tokoferolt azért mondják öregedésgátlónak, mert mérhető, jelentős szerepe van bizonyos sejtek sejthártyájának védelmében. Az antioxidáns hatású vitamint szervezetünk nem képes előállítani, így táplálkozással és speciális készítmények segítségével kell fedezünk a szükségletet.
Az E-vitamin segít csökkenteni az úgynevezett szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök természetes módon termelődnek sejtjeinkben. Vitaminunk ezáltal segíthet megelőzni az érelmeszesedést, illetve többek között csökkentheti a szívroham, a trombózis, és a szélütés kockázatát.

Az úgynevezett öregedésgátlás abból is ered, hogy az E-vitaminnak nagy szerepe van bőrünk ruganyosságának (fiatalságának) megőrzésében, illetve a bőrhibák, bőrsérülések meggyógyulásában. Egyáltalán nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is rég felfedezte magának. Cukorbetegeknek is hasznos lehet, illetve a szemet is védi. Rákmegelőző hatása szintén ismert.
Az E-vitaminról összességében és általánosságban elmondható, hogy véd, segíti szervezetünk regenerációs képességét és az immunrendszer működését.
Hogyan vihetjük be szervezetünkbe e fontos vitamint? A legfontosabb források a különböző növényi olajok (például: napraforgó, tökmag, olíva, kukorica, búzacsíra olaj), valamint többek között a mogyoró és a mandula, illetve a hús, a máj és a tojás is tartalmaz E-vitamint.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.