Menü

A „modern” háziállat előnyei

Mire jó a kisállat mai világunkban? Sok mindenkinek ajánlott házi kedvenc tartása, de néhány szempontot mindenképpen érdemes mérlegelni azelőtt, mielőtt befogadók leszünk.

A háziállat fogalma az utóbbi évtizedekben jelentősen módosult és a klasszikus haszonállatétól jelentősen eltávolodott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mai kisállatoknak ne lenne haszna, ez egyáltalán nem igaz, sőt.

A gyerekek körében általában nagyon népszerű valamilyen kisállat családba fogadása, a kedvenc elsősorban a kutya, amely négylábú favorit, de a macska, a tengerimalac, hörcsög is kedvelt. Ezek mellett a papagáj és a halak is gyakran előfordulnak a kiválasztottak listáján. Az ifjú állattartók sokat tanulhatnak kis kedvencük gondozása, ellátása során, de mindenképpen el kell érniük azt az érettségi szintet, amely lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a felelősség fogalmával. Legalább valamennyire, és tudják azt, hogy az állat nem játék, hanem élőlény, amelynek igényei vannak.

Az állatok ugyanakkor nemcsak a gyerekek fejlődésében játszhatnak szerepet, hanem az idősebbek életszínvonalát is emelhetik. Az állattartás remek magányűző, nemcsak a társaság miatt, hanem azért is, mert állandó elfoglaltságot, munkát jelent a gondozó számára. A felnőtt ember választása már elsősorban a kutyára és a macskára korlátozódik, emellett ők gyakran szereznek be menhelyről kedvencet. Nekik leendő állatuk életkorán érdemes elgondolkodniuk, nem biztos, hogy megfelelő választás mondjuk egy kölyökkutya, de a túl idős kedvenccel is problémák lehetnek, ha például szoros kötelék alakul ki a gazdával.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a lelki egyensúly mellett állattartással a fizikai egészségünkért is tehetünk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?