Menü

A szépség kifizetődő?

Általában igen. Kutatások szerint akár még konkrét financiális haszna is lehet, árnyoldalairól azonban kevésbé veszünk tudomást.

Gyakran emlegetjük, hogy a szépség relatív, vagyis kinek a pap, kinek a papné… De valójában léteznek a szépségnek egyetemes vonásai, amelyek a legtöbb ember tetszését elnyerik, ráadásul további pozitív hatásokat indukálnak másokban. Egy szép ember könnyebben csal elő belőlünk kedvességet, figyelmet, tudattalanul is nagyobb bizalmat szavazunk neki.

Ugyanakkor számos sztereotípia kapcsolódik a szépséghez, amelyek legyenek akár pozitívak, akár negatívak összességében mindenképpen leegyszerűsítik, és ezáltal elrejtik előlünk az egyént. Sokan bár nem feltétlenül fogalmazzák meg, de úgy gondolják, hogy a szép embereké a világ, és még csak tenniük sem kell érte. És talán valóban könnyebben csalnak elő egy mosolyt másoktól, vagy előbb kapnak figyelmet, de a szépséghez kapcsolódó sztereotípiák komolyan meg is nehezíthetik a szép emberek életét.

Azok az emberek (főleg nők), akik szépnek születtek, és általában elnyerik mások tetszését, gyakran szenvednek olyan előítéletektől, mint például, „aki szép az biztos buta”, „szépségének köszönhet mindent”, nem is beszélve az irigységből fakadó elutasításokról, illetve akadályokról.

Persze még ezzel együtt is az emberek többsége vágyik arra, hogy mások szépnek lássák, és azt hiszik, a szép emberek mind boldogak is. Pedig bizonyára mindenki ismer olyan személyt szűkebb- tágabb környezetében, aki nem feltétlenül ikonikus szépség, de személyisége harmóniát, komplexitást sugároz ezért esztétikuma megkérdőjelezhetetlen. Ezzel persze nem a sztereotípiákat szeretnénk tovább erősíteni, de valóban előfordulhat, hogy a szerencsés külső adottságok gátolják más képességek kibontakozását.

A szépség tehát lehet áldás is, átok is, de önmagában semmiképpen sem a boldogság kulcsa.

Fotó:
Pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.