Menü

Ökofalu működik a nagyvárosban

Egyre többen érdeklődnek az egészséges életmód és a környezetbarát életvitel iránt. Ahogy egyre tudatosabbá válnak az emberek, ráébrednek, hogy az élelmiszerboltokban alig találkozni egészséges élelmiszerekkel, valamint hogy mindenkinek egyenként tennie kell azért, ha szeretné környezetbarátabbá tenni a háztartását. Sokan azt gondolják, hogy mindehhez tanyára kell költözni és saját gazdaságot üzemeltetni, városlakóként nem sokat tehetnek.

A szegedi Falu a városban program bebizonyította, hogy az öko-szemlélet sok elvét a nagyvárosban élve is megvalósíthatjuk a közösségi összefogás erejével. Tavaly novemberben már hírt adtunk az induló projektről, amikor interjút készítettünk a program életre hívójával, Ábrahám Krisztiánnal. A virtuális ökofalu és szívességkör azóta megmutatta, hogy van létjogosultsága a szemléletváltásnak városi környezetben is.

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló projekt keretében a szívességkörhöz csatlakozók részére immár több, mint 120 darabból álló kölcsönözhető eszközpark áll az érdeklődő majdnem 100 család rendelkezéésre; a gabonaőrlő malomtól kezdve a tésztakészítő gépen át a takarékos gyorsfőző kuktáig és a mulcsozó gépig rengeteg féle használati tárgy elérhető. Ennek lényege, hogy az egészséges életmódhoz, háztartáshoz, kerti munkához jól használható eszközöket nem kell drága pénzért megvenni, hanem mindez suskával, a helyi virtuális fizetőeszközzel kölcsönözhető. Ugyanezzel „fizethetőek” a körben gazdát cserélő szívességek is.

Ehhez csupán arra van szükség, hogy az érdeklődő belépjen a suska-körbe. Ezzel kap egy kis füzetet, amelybe a kölcsönzések díja, a szívességek értéke suska-alapon kerül elszámolásra, valamint az aktuális egyenleget is vezetik. Nem oda-vissza cserélődnek tehát a dolgok, hanem a teljes körön belül. Látható tehát, hogy a tagok életét anyagilag is megkönnyíti a virtuális ökofalu-tagság: egyetlen forint nélkül vásárolhat, kölcsönözhet, csupán annyit kell tennie, hogy ő is hozzáadja a körhöz azt, amit tud: nem használt befőttesüvegeket, baráti segítségnyújtást, magánoktatást, stb.

A kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a helyieket, és emberközelibbé teszi a városi életet, valamint az étkezés, a háztartás zöldebb megoldásait mutatja be a résztvevőknek. Az egészséges és környezettudatos életmód felépítése nem könnyű azok számára sem, akik igyekezettel szeretnék azt megvalósítani, de a közösségi támogatás segít ebben.

A virtuális, szívesség-alapú ökofalu ötlete bárhol átvehető, a szegedi kezdeményezők szeretettel adják át a tapasztalataikat, információikat, a rendszer alapjait azok számára, akik a saját településükön szívesen valósítanának meg hasonló kezdeményezést.
Érdeklődni a http://www.szivessegkor-te.hu honlapon keresztül lehet.

Korábbi cikkünket itt olvashatják: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-11-02/falu-a-varosban-program-csereljen-szivessegeket

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.