Menü

Miért szeretjük a brokkolit?

Nem volt mindig divat és lehetőség a brokkoli fogyasztására, kis hazánkban is inkább az utóbbi években vált népszerűvé. Pedig a hozzánk közeli Olaszországban őshonos ez a zöldségfajta, ahol már a római korban is fogyasztották. Nem véletlenül…

Tudta Ön, hogy a brokkoli a vadkáposzta egyik változata, és közeli rokonságot ápol a fejeskáposztával? Az viszont már a kinézetéről is könnyedén kitalálható, hogy a karfiollal is testvérséget ápolnak. Szerencsére egyre könnyebb hozzájutni a brokkolihoz, aminek örül mindenki, aki egészségesen kíván táplálkozni, és szeret főzni.

A brokkolihoz ugyanis nem kell konyhatündérnek lenni, hogy rengeteg változatban elkészíthessük. Nagyon finom sütve, rántva, továbbá a krémlevesként való elkészítési mód az egyik legelterjedtebb, de kevesen tudják, hogy főzelékként készítve is nagyon finom. A grillre akár fűszerezve, akár natúr módon feltehetjük, így pedig érezhetjük a valódi, eredeti ízét. A szakértők szerint párolva ajánlott leginkább a fogyasztása, mert így tartja meg legjobban az értékes tápanyagait.

Ugyanis a brokkoli dúskál a vitaminokban, például folsavat, vasat és C-vitamint tartalmaz. Emiatt kismamáknak kiemelten javasolt beilleszteni a várandósság- és szoptatás alatti étrendbe. Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása mindenki számára, hiszen tele van béta-karotinnal, amely segít megóvni a bőrünket. A rák megelőzésében is nagyon fontos növényként tartják számon, ugyanis kiválóan méregtelenít, és segít eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.

A gasztronómiában a megjelenése miatt is különösen kedvelik kinézete, ínycsiklandozó zöld színe miatt minden ételt feldob, de nem csak a kinézete, hanem az íze segítségével is.

Elő tehát a fazékkal, és készítsünk brokkolit! Hetente ugyanis legalább egyszer ajánlott karfiolt, vagy brokkolit tenni az étrendünkbe. 

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Tűzgyújtás szabadban és otthon: A gondtalan sütés-főzés szabályai

A nyári időszak beköszöntével egyre többen választják a nyílt ég alatti főzést. Akár a kertben, akár az erdőben, a kültéri főzőcskézés remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Legyen szó grillezésről, bográcsozásról vagy szalonnasütésről, fontos, hogy betartsuk a tűzrakásra vonatkozó szabályokat és körültekintően járjunk el különösen szabadban.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Miért lehet stresszes a nyaralás?

A nyaralás a legtöbb ember számára a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ideje – legalábbis elméletben, „papíron”. A valóság azonban sokszor mást mutat: a nyári szabadság időszaka nem ritkán feszültséggel, családi vitákkal, időnyomással vagy éppen kiábrándulással jár.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.