Menü

Miért szeretjük a brokkolit?

Nem volt mindig divat és lehetőség a brokkoli fogyasztására, kis hazánkban is inkább az utóbbi években vált népszerűvé. Pedig a hozzánk közeli Olaszországban őshonos ez a zöldségfajta, ahol már a római korban is fogyasztották. Nem véletlenül…

Tudta Ön, hogy a brokkoli a vadkáposzta egyik változata, és közeli rokonságot ápol a fejeskáposztával? Az viszont már a kinézetéről is könnyedén kitalálható, hogy a karfiollal is testvérséget ápolnak. Szerencsére egyre könnyebb hozzájutni a brokkolihoz, aminek örül mindenki, aki egészségesen kíván táplálkozni, és szeret főzni.

A brokkolihoz ugyanis nem kell konyhatündérnek lenni, hogy rengeteg változatban elkészíthessük. Nagyon finom sütve, rántva, továbbá a krémlevesként való elkészítési mód az egyik legelterjedtebb, de kevesen tudják, hogy főzelékként készítve is nagyon finom. A grillre akár fűszerezve, akár natúr módon feltehetjük, így pedig érezhetjük a valódi, eredeti ízét. A szakértők szerint párolva ajánlott leginkább a fogyasztása, mert így tartja meg legjobban az értékes tápanyagait.

Ugyanis a brokkoli dúskál a vitaminokban, például folsavat, vasat és C-vitamint tartalmaz. Emiatt kismamáknak kiemelten javasolt beilleszteni a várandósság- és szoptatás alatti étrendbe. Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása mindenki számára, hiszen tele van béta-karotinnal, amely segít megóvni a bőrünket. A rák megelőzésében is nagyon fontos növényként tartják számon, ugyanis kiválóan méregtelenít, és segít eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.

A gasztronómiában a megjelenése miatt is különösen kedvelik kinézete, ínycsiklandozó zöld színe miatt minden ételt feldob, de nem csak a kinézete, hanem az íze segítségével is.

Elő tehát a fazékkal, és készítsünk brokkolit! Hetente ugyanis legalább egyszer ajánlott karfiolt, vagy brokkolit tenni az étrendünkbe. 

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

A core izmok jelentősége az emberi test működésében

A core olyan, mint a test láthatatlan központja: kívülről nem mindig feltűnő, ám működésének minősége meghatározza a teljes mozgásrendszer állapotát.

Gyomorégés természetgyógyászati megközelítésben

A gyomorégés sokakat érintő, kellemetlen panasz, amelyre a természetgyógyászat a mindennapi szokásoktól a manuális terápiákig számos megoldást kínál. Az egyik legegyszerűbb, mégis gyakran alábecsült módszer az alapos rágás. A bőségesen termelődő nyál természetes módon semlegesíti a gyomorsavat, miközben segíti annak visszakerülését a gyomorba.

Téli tüsszögés, köhögés és orrdugulás: a fűtésszezon rejtett oka gyakran a penész

A kezeletlen penészallergia idővel asztmás tünetekhez, visszatérő fertőzésekhez és akár orrmelléküregi gombás gyulladáshoz is vezethet, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

Lábápolás és sarokrepedés kezelése

A lábaink nap mint nap komoly terhelésnek vannak kitéve, mégis gyakran elfelejtünk megfelelő figyelmet fordítani az ápolásukra. Az elhanyagolt láb könnyen kiszárad, bőrkeményedés alakul ki, és ennek következményeként megjelenhetnek a fájdalmas sarokrepedések.