Menü

Miért szeretjük a brokkolit?

Nem volt mindig divat és lehetőség a brokkoli fogyasztására, kis hazánkban is inkább az utóbbi években vált népszerűvé. Pedig a hozzánk közeli Olaszországban őshonos ez a zöldségfajta, ahol már a római korban is fogyasztották. Nem véletlenül…

Tudta Ön, hogy a brokkoli a vadkáposzta egyik változata, és közeli rokonságot ápol a fejeskáposztával? Az viszont már a kinézetéről is könnyedén kitalálható, hogy a karfiollal is testvérséget ápolnak. Szerencsére egyre könnyebb hozzájutni a brokkolihoz, aminek örül mindenki, aki egészségesen kíván táplálkozni, és szeret főzni.

A brokkolihoz ugyanis nem kell konyhatündérnek lenni, hogy rengeteg változatban elkészíthessük. Nagyon finom sütve, rántva, továbbá a krémlevesként való elkészítési mód az egyik legelterjedtebb, de kevesen tudják, hogy főzelékként készítve is nagyon finom. A grillre akár fűszerezve, akár natúr módon feltehetjük, így pedig érezhetjük a valódi, eredeti ízét. A szakértők szerint párolva ajánlott leginkább a fogyasztása, mert így tartja meg legjobban az értékes tápanyagait.

Ugyanis a brokkoli dúskál a vitaminokban, például folsavat, vasat és C-vitamint tartalmaz. Emiatt kismamáknak kiemelten javasolt beilleszteni a várandósság- és szoptatás alatti étrendbe. Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása mindenki számára, hiszen tele van béta-karotinnal, amely segít megóvni a bőrünket. A rák megelőzésében is nagyon fontos növényként tartják számon, ugyanis kiválóan méregtelenít, és segít eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.

A gasztronómiában a megjelenése miatt is különösen kedvelik kinézete, ínycsiklandozó zöld színe miatt minden ételt feldob, de nem csak a kinézete, hanem az íze segítségével is.

Elő tehát a fazékkal, és készítsünk brokkolit! Hetente ugyanis legalább egyszer ajánlott karfiolt, vagy brokkolit tenni az étrendünkbe. 

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.