Miért szeretjük a brokkolit?
- Dátum: 2015.07.14., 22:26
- Ábrahám Adrienn
- ásványi anyag, béta-karotin, brokkoli, C-vitamin, egészséges táplálkozás, folsav, főzelék, grillezés, karfiol, krémleves, méregtelenítés, párolás, rák, rákmegelőzés, rántás, tápanyag, vadkáposzta, vas, vitamin, zöldség
Nem volt mindig divat és lehetőség a brokkoli fogyasztására, kis hazánkban is inkább az utóbbi években vált népszerűvé. Pedig a hozzánk közeli Olaszországban őshonos ez a zöldségfajta, ahol már a római korban is fogyasztották. Nem véletlenül…
Tudta Ön, hogy a brokkoli a vadkáposzta egyik változata, és közeli rokonságot ápol a fejeskáposztával? Az viszont már a kinézetéről is könnyedén kitalálható, hogy a karfiollal is testvérséget ápolnak. Szerencsére egyre könnyebb hozzájutni a brokkolihoz, aminek örül mindenki, aki egészségesen kíván táplálkozni, és szeret főzni.
A brokkolihoz ugyanis nem kell konyhatündérnek lenni, hogy rengeteg változatban elkészíthessük. Nagyon finom sütve, rántva, továbbá a krémlevesként való elkészítési mód az egyik legelterjedtebb, de kevesen tudják, hogy főzelékként készítve is nagyon finom. A grillre akár fűszerezve, akár natúr módon feltehetjük, így pedig érezhetjük a valódi, eredeti ízét. A szakértők szerint párolva ajánlott leginkább a fogyasztása, mert így tartja meg legjobban az értékes tápanyagait.

Ugyanis a brokkoli dúskál a vitaminokban, például folsavat, vasat és C-vitamint tartalmaz. Emiatt kismamáknak kiemelten javasolt beilleszteni a várandósság- és szoptatás alatti étrendbe. Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása mindenki számára, hiszen tele van béta-karotinnal, amely segít megóvni a bőrünket. A rák megelőzésében is nagyon fontos növényként tartják számon, ugyanis kiválóan méregtelenít, és segít eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.
A gasztronómiában a megjelenése miatt is különösen kedvelik kinézete, ínycsiklandozó zöld színe miatt minden ételt feldob, de nem csak a kinézete, hanem az íze segítségével is.
Elő tehát a fazékkal, és készítsünk brokkolit! Hetente ugyanis legalább egyszer ajánlott karfiolt, vagy brokkolit tenni az étrendünkbe.
Téli tüsszögés, köhögés és orrdugulás: a fűtésszezon rejtett oka gyakran a penész
A kezeletlen penészallergia idővel asztmás tünetekhez, visszatérő fertőzésekhez és akár orrmelléküregi gombás gyulladáshoz is vezethet, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.
Lábápolás és sarokrepedés kezelése
A lábaink nap mint nap komoly terhelésnek vannak kitéve, mégis gyakran elfelejtünk megfelelő figyelmet fordítani az ápolásukra. Az elhanyagolt láb könnyen kiszárad, bőrkeményedés alakul ki, és ennek következményeként megjelenhetnek a fájdalmas sarokrepedések.
Körömbetegségek – felismerés, okok és hatékony kezelési lehetőségek
A körömbetegségek rendkívül gyakoriak, és az emberek jelentős részét érintik élete során. Bár gyakran csupán esztétikai problémának tűnnek, sok esetben komoly kellemetlenséggel, fájdalommal vagy akár fertőzéssel is járhatnak. A köröm állapota ráadásul sokszor utalhat a szervezet általános egészségi helyzetére, ezért fontos időben felismerni és kezelni a problémát.
A társasjáték terápiás ereje
A társasjátékok népszerűsége az utóbbi években hatalmasat nőtt – és nem véletlenül. A közös játék nemcsak szórakoztat, hanem kézzelfogható szociális és mentális előnyökkel is jár. Közelebb hozza az embereket egymáshoz, segít a stressz levezetésében, fejleszti a gondolkodást és támogatja a lelki jóllétet.
Wim Hof módszer
Edzésmódszer, mely nem csak a testre hat, hanem az elmét is tréningezi, ezzel pedig hihetetlen eredményeket lehet elérni. Ez a Wim Hof módszer.