Menü

Miért akarnak betiltani Magyarországon egy olyan vizsgálatot, amely akár meg is duplázhatja a lombikbébi programok eredményességét?

  • Dátum: 2015.05.14., 13:28

A felmérések szerint egyre több meddő pár van ma Magyarországon és ugyanez a tendencia figyelhető meg egész Európában. A gyermek után vágyó párok majdnem 80-90%-ában azonban a meddőség eredményesen kezelhető gyógyszerekkel, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint az asszisztált reprodukciós technikák, úgy mint az in vitro fertilizáció, az ún. lombikbébi eljárás segítségével. A preimplantációs genetikai vizsgálatot követő embrió beültetésekkel a jelenlegi 20%-ról 60-70%-ra növelhető a teherbeesés aránya. A genetikai vizsgálat után történő lombikbébi kezelést Magyarországon, a Versys Clinics 2014-es adatai alapján eddig 55,38%-os sikerrel végezte, azonban a hazai Humán Reprodukciós Bizottság genetikai manipuláció veszélyére és a módszer még kísérleti jellegére hivatkozva be akarja tiltatni, s ezzel nők ezreitől vehetik el az esélyt a leghatékonyabb módszerhez való hozzáféréshez.

Közismert tény, hogy a társadalmi változások eredményeképpen a gyermekvállalás ideje egyre későbbre tolódik. A meddőség terjedéséről a változó életmód is tehet: az első helyen a karrier áll, és csak utána jön a családtervezés, s mindeközben ott a sokak életét megkeserítő stressz faktor is. Így nem meglepő, hogy a spontán teherbe esés esélye 19-26 életév között kétszer nagyobb, mint 35-39 életév között. Alombikbébi (IVF) programokban részt vevő nők átlagos életkora pedig ma már 35 és 40 év közé tehető. A késői gyermekvállalásra és a nehéz teherbeesés problémájára jelent megoldást többek között az IVF program.

Csökkenő vetélési, növekvő terhességi arány

Az IVF programok új lehetőséget nyitottak a meddőség kezelésében. Azonban ezek sikeressége sem haladja meg nemzetközi szinten a 19-20%-ot. A PGD-A - array CGH (aCGH) módszer bevezetésével nemzetközi kutatási eredmények 69,1%-os terhességi arányt értek el. Jelenleg világszerte a legelterjedtebb preimplantációs genetikai vizsgálatnak ez a módszer számít. Magyarországon egyedül a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet alkalmazza az eljárást, amellyel 2014-ben 55,38%-os terhességi arányt tudott elérni. Ez kiemelkedő eredménynek számít mind hazai, mind pedig külföldi viszonylatban. A preimplantációs genetikai vizsgálatok (PGD-A) segítségével a vetélési arány a várt 33,1%-ról 6,9%-ra esett vissza, sőt csökkent a nagy anyai és gyermeki kockázattal járó ikerterhességek előfordulásának gyakorisága is.

30 országban működő módszert tilthatnak be itthon

A preimplantációs genetikai vizsgálatokat (PGD-A) világszerte körülbelül 30 országban, Európában pedig 13 országban használják diagnosztikai célokra. A módszerrel elérhető a legmagasabb minőségű meddőségi kezelés, vagyis az egy embrió beültetésével létrehozott, biztonságos egyes terhesség. A vizsgálatot a hazai Humán Reprodukciós Bizottság azonban „embrión végzett kísérletnek” bélyegezte, és május 15-ét követően akár be is tiltathatja. 

„A preimplantációs genetikai vizsgálat során a beültetés előtti előembriók kromoszómáinak számbeli eltéréseit vizsgálják. Így még a beültetés előtt meghatározzák melyik embrió életképtelen, vagy melyik hordoz súlyos genetikai rendellenességet” - mondta Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics főorvosa. „A Humán Reprodukciós Bizottság a vizsgálat hazai megszüntetésével nők ezreitől veheti el az esélyt a tudomány mai állása szerinti leghatékonyabb kezelési módszer alkalmazásától.”

A Versys Clinics meggyőződése, hogy a preimplantációs genetikai vizsgálatok végzése - a megfelelő indikációk fennállása esetén - a meddő párok legjobb érdekeit szolgálja, a hatékonyabb kezelés előnyösebb számukra.

Forrás, infografika:
eurolex

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.