Menü

Nem érdemes elmulasztani az ebösszeírást

Az ebösszeírás határideje a legtöbb településen már lejárt. Ha lemaradtunk a kijelölt határidőről, akkor is érdemes lehet cselekedni, mert a kiszabható büntetés mértéke igen magas.

Az országos döntés értelmében a települési önkormányzatoknak legkésőbb tavaly év végéig meg kellett volna tartaniuk az ebösszeírást. Ez sok településen elmaradt, vagy a kiírt határidőig nem érkezett be elegendő mennyiségű adat, így a lehetőséget meghosszabbították februári-márciusi határideig. Az adatlapot papír alapon, vagy némely önkormányzatoknál elektronikus úton (is) be lehet küldeni, vagy helyben kitölteni. Olyan adatokat kell rajta szerepeltetni a kutya adatain kívül, mint a mikrochip, az ivartalanítás, az oltási adatok, valamint az esetleges kisállat-útlevél adatai, és a műveletekhez kapcsolódó állatorvos neve, valamint kamarai bélyegzőjének száma. Ez azt jelenti, hogy az adatlap kitöltéséhez szükség lehet egy kis otthoni kutatómunkára, így aki még nem töltötte ki, vagy vigye haza az adatlapot, vagy vigyen el minden fontos adatot a hivatalban való kitöltéshez.

Itt kell megemlíteni, hogy aki esetleg elmulasztotta a mikrochip-beültetési kötelezettségét, annak javasolt ezt megtenni az ebösszeírási adatok leadása előtt. 2013. évtől minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, és azt regisztrálni az országos Petvetdata elnevezésű adatbázisban. Ezt egyébként kutya örökbefogadás esetén az örökbeadó szervezet intézi, és kötelezi a leendő gazdit, de a lelkiismeretes tenyésztők is maguk gondoskodnak a kutyák mikrochip-el való ellátásáról. Ez is egy jó szűrő lehet kutyavásárláskor, mert beszédes lehet, ha a tenyésztő erre sajnálja a ráfordítást, még akkor is, ha mindez csak az állat 4 hónapos koráig kötelező. A lelkiismeretes tenyésztők és örökbeadók ugyanis kellőképpen tájékozottak erről a kérdésről, és szeretnének nyugodtak lenni a kezük alól kikerült kutyák sorsával kapcsolatosan, ezért is preferálják azt, hogy az ő égiszük alatt már megtörténik a rizsszem méretű mikrochip beültetése.

Akár a mikrochip, akár az ebösszeírás elmulasztása drága büntetési összeget róhat maga után. Az előbbinél 45 ezer forint, az utóbbi esetében pedig 30 ezer forint lehet a mulasztási díjtétel. Így mindenképp érdemes cselekedni, még akkor is, ha „látszólag” lejárt a határidő. A mikrochip beültetéssel kapcsolatban keresse fel a helyi állatorvost, az ebösszeírással kapcsolatosan pedig a település jegyzője tud tájékoztatást nyújtani. 

Fotó:
pixabay.com

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

A hideg idő kevésbé borús oldala

Sok tévhit kering arról, milyen hatással van szervezetünkre a hideg, de még a borús, téli napok ellenére is van néhány jó dolog a mínuszokkal kapcsolatban.