Menü

Nem érdemes elmulasztani az ebösszeírást

Az ebösszeírás határideje a legtöbb településen már lejárt. Ha lemaradtunk a kijelölt határidőről, akkor is érdemes lehet cselekedni, mert a kiszabható büntetés mértéke igen magas.

Az országos döntés értelmében a települési önkormányzatoknak legkésőbb tavaly év végéig meg kellett volna tartaniuk az ebösszeírást. Ez sok településen elmaradt, vagy a kiírt határidőig nem érkezett be elegendő mennyiségű adat, így a lehetőséget meghosszabbították februári-márciusi határideig. Az adatlapot papír alapon, vagy némely önkormányzatoknál elektronikus úton (is) be lehet küldeni, vagy helyben kitölteni. Olyan adatokat kell rajta szerepeltetni a kutya adatain kívül, mint a mikrochip, az ivartalanítás, az oltási adatok, valamint az esetleges kisállat-útlevél adatai, és a műveletekhez kapcsolódó állatorvos neve, valamint kamarai bélyegzőjének száma. Ez azt jelenti, hogy az adatlap kitöltéséhez szükség lehet egy kis otthoni kutatómunkára, így aki még nem töltötte ki, vagy vigye haza az adatlapot, vagy vigyen el minden fontos adatot a hivatalban való kitöltéshez.

Itt kell megemlíteni, hogy aki esetleg elmulasztotta a mikrochip-beültetési kötelezettségét, annak javasolt ezt megtenni az ebösszeírási adatok leadása előtt. 2013. évtől minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, és azt regisztrálni az országos Petvetdata elnevezésű adatbázisban. Ezt egyébként kutya örökbefogadás esetén az örökbeadó szervezet intézi, és kötelezi a leendő gazdit, de a lelkiismeretes tenyésztők is maguk gondoskodnak a kutyák mikrochip-el való ellátásáról. Ez is egy jó szűrő lehet kutyavásárláskor, mert beszédes lehet, ha a tenyésztő erre sajnálja a ráfordítást, még akkor is, ha mindez csak az állat 4 hónapos koráig kötelező. A lelkiismeretes tenyésztők és örökbeadók ugyanis kellőképpen tájékozottak erről a kérdésről, és szeretnének nyugodtak lenni a kezük alól kikerült kutyák sorsával kapcsolatosan, ezért is preferálják azt, hogy az ő égiszük alatt már megtörténik a rizsszem méretű mikrochip beültetése.

Akár a mikrochip, akár az ebösszeírás elmulasztása drága büntetési összeget róhat maga után. Az előbbinél 45 ezer forint, az utóbbi esetében pedig 30 ezer forint lehet a mulasztási díjtétel. Így mindenképp érdemes cselekedni, még akkor is, ha „látszólag” lejárt a határidő. A mikrochip beültetéssel kapcsolatban keresse fel a helyi állatorvost, az ebösszeírással kapcsolatosan pedig a település jegyzője tud tájékoztatást nyújtani. 

Fotó:
pixabay.com

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.