Menü

Szendvicskrém gyógynövényekből

Alig-alig ismerjük a hazai gyógynövényeket, és a legtöbbről azt hisszük: csak gaz, pedig értékes, sokféle módon hasznosítható és egészséges növények hevernek a lábunk alatt. Tudta például, hogy gyógynövényekből kiváló szendvicskrém készíthető, mindössze pár perc alatt?

A gyógynövényes szendvicskrém összeállítása nagyon egyszerű, ráadásul nem kell hozzá semmilyen különleges recept. Készíthetjük mindig az éppen aktuálisan termő gyógynövényekből: áprilisban például szezonja van a tyúkhúrnak és a zamatos turbolyának. A gyógynövényeket lehetőleg olyan helyen szedjük, ahol már nem hallani autót, tehát nem szennyezi a szmog. Néhány maroknyi gyógynövényt tegyünk a turmixgépbe, attól függően, hogy milyen mennyiségű szendvicskrémet szeretnénk, majd öntsünk hozzá egy kis vizet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert akkor krém helyett folyadékot kapunk), és aprítsuk-turmixoljuk össze. A zöld egyveleghez dinszteljünk vöröshagymát olívaolajon, vagy kókuszzsíron bőséges mennyiségben, és ezt is adjuk a zöld krémhez. Ízesítsük ízlés szerint: adhatunk hozzá fokhagymát, sót, borsot, zöldfűszereket, mustárt, vagy dijoni mustárt, napraforgómagot akár egészben, akár aprítva. A lehetőségek tárháza végtelen, és nem lehet elrontani.

Fogyasszuk pirítós kenyérre kenve, sajttal és paradicsommal! Így ugyanis nemcsak az ízek, hanem a színek is harmonizálnak majd egymással az étkezésünkben. A sajtok közül ajánlottak a puhább, krémesebb sajtok, mint pl. a camambert sajt. Különösen ajánlott barna, magvas kenyeret pirítani, mert a markáns ízek jól harmonizálnak egymással.

A gyógynövényes szendvicskrémet összekeverhetjük reszelt sajttal, vagy natúr tejszínes szendvicskrémmel, így krémesebb, és lágyabb ízvilágú finomságot kapunk. Kiváló tavaszi vitaminbomba a természetes ízek és egészséges ételek kedvelői számára!

Fotó:
pixabay.com

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.