Mi a baj a fehércsokival? Leginkább a neve!
- Dátum: 2015.04.20., 14:51
- csoki, csokoládé, cukor, édesítőszer, étcsoki, fehércsoki, fehércsokoládé, fruktóz, kakaóbab, kakaóvaj, tejcsoki, tejpor
A fehércsokoládé nem is csokoládé! A csokiszakértők már akkor forgatják a szemüket, ha ezt a szót meghallják, s azonnal kijelentik: ennek semmi köze az igazi csokoládéhoz.
A legnagyobb baj nem önmagában van a fehércsokival, csak nem kellene azt csokinak nevezni. A csokoládé alapja a kakaó szárazanyag-tartalma, ez a fehércsokiból hiányzik, és szimplán csak kakaóvajból készítik. A „rossz híre” leginkább onnan ered, hogy a bolti forgalomban kapható általános termékekben kakaóvaj is alig van, inkább áll cukorból, tejporból és egyéb adalékanyagokból. Így pedig még egészségtelenebb, mint a szimpla szintén cukros tejcsokoládék.
Ha túllépünk azon, hogy a fehércsokit is csokoládénak hívják, akkor eljuthatunk oda, hogy megtaláljuk ebben is a megfelelő alternatívákat, amelyek szerencsére léteznek. A tejes ízeket, struktúrát, hangulatot kedvelők ugyanis szeretik a fehércsokit, és szerencsére létezik egészségesebb alternatívája is. Ehhez ugyanúgy tudatos vásárlás szükséges, mint más egyéb termékek esetén. Egyrészt itt is figyelnünk kell a kakaóvaj-tartalmat. Százalékos arányt nemigen találni a csomagoláson, de nem mindegy, hogy hányadik helyen áll a felsorolási listán. Minél több van belőle a termékben, annál előrébb szerepel a felsorolásban – elvileg. Továbbá léteznek cukormentes, minőségi változatai is, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat. A piacon sokféle édesítőszerrel készült változatban megtaláljuk. A fruktózosat kevésbé javasoljuk, ezzel nem vagyunk sokkal előrébb, mintha cukor lenne benne. Van viszont eritrittel, steviával, stb. készített fehércsoki is.

Sőt, házilag is gyárthatunk fehércsokit, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valóban kakaóvajas, tartalmas, adalékanyag-mentes finomságot fogyasztunk. Beszédes, hogy az ily módon készült fehércsokoládénak a legnagyobb része a kakaóvaj. Ezen kívül édesítőszer, kevés tejpor, valamint illeszkedő fűszerezés szükséges hozzá. A tejport kerülők használhatnak kókusz-, szója-, vagy rizstejport is. Így az összetevők listáját olvasva már igazán nem kell elborzadnunk, és világgá üldöznünk szegény fehércsokoládét: lehet, hogy nem „igazi” csokoládé, de nagyon finom és esztétikus édesség a kedvelői számára, ráadásul nem csak egészségtelen lehet.
Fehér- és feketecsoki-rajongók, ne üldözzétek egymást: a szerelem forrása, a kakaóbab így is közös…
Fotó:
pixabay.com
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.